pondělí 8. dubna 2024

Čeká nás hodně práce za záchranu demokracie

K těm co by dělali při hlasování rozdíly podle IQ, vzdělání nebo věku, tak chci říct, že právě ty rozdíly by byli nefér, né že v demokracii je rovnost hlasu nefér. 
Víte, nezáleží na vzdělání, IQ, věku člověka, ale na pocitech člověka. Jak se cítí a jak vnímá svět kolem sebe. A samozřejmě na lidech kolem něj, jak formují jeho pohled na svět. 
Populisty a extrémisty také volí vzdělaní, vysoce inteligentní a mladí lidé. A demokraty a liberály také volí nevzdělaní, s nižším IQ a staří lidé. Jó, samozřejmě, můžou být v menšině voličů obou směrů, ale jsou.
Proto musíme místo restrikcí (které by se mi taky líbily, ale rozhodně bych to neschvaloval) vysvětlovat a ukazovat jaký je skutečně svět kolem nich. 
Vysvětlovat lidem kolem sebe, jak se mají na svět dívat. Předkládat argumenty a jak poznat propagandu a lež. Naučit je kritického myšlení. Komunikovat s nimi, ne je odstrkovat, to je jediná možnost změny. 
Sám patřím k těm s průměrným IQ, nevzdělaným (bez maturity a diplomu) a teď už i k těm starším, ale v životě bych nevolil populisty, extremisty, dezinformace a fake news si u mě ani neškrtnou. 
Ale stejně bych podle některých měřítek, některých z vás, neměl právo volit, nebo můj hlas by měl menší váhu, než hlas někoho z klubu Mensa, nebo alespoň s diplomem, a ještě bych měl věk do třicítky? 
Tímto způsobem bysme naopak mohli (společnost) nahnat voliče právě těm, kvůli kterým by se to opatření dělalo. Protože na druhou stranu, těch hloupých a nevzdělaných je ve společnosti většina, a někde i těch starších. 
A co by dělali oni? Samozřejmě by se nechali lehce zmanipulovat (ani by se manipulovat nemuseli) těmi populisty a extrémisty, bouřili by se a svrhli by vládu těch inteligentních, vzdělaných a mladých lidí. 
Tak že, jak se za komunismu říkalo: mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle, tedy špatně. 
Tak že, pojďme se spojit, aktivovat všechny síly pro záchranu demokracie, a neutíkat bez boje. Ještě není všem dnům konec, a naděje umírá poslední. 
A nevymýšlet blbosti. Nakonec, i na člena Mensi může přijít demence, z mladých se také stanou starci, a vzdělání? Víte kolik bylo vzdělaných mezi nacisty, komunisty, fašisty? Fakt hodně.

Žádné komentáře:

Okomentovat