pátek 26. dubna 2024

Odpověď na šíření nepravdy

A kolik těch římských silnic se dnes používá a hlavně, s jakou dopravou?🤦 Jinak, porovnávat dnešní dopravu s dopravou před 2 tisíci lety, je dost hloupé. A jestli je to narážka na vzdělání, tak ty silnice ani v tom Římě nepostavili lidi bez vzdělání. Tedy nepočítám ty samotné silničáře, ale ty co ty silnice navrhli (inženýry). Ale ani dnes návrháři (inženýři) silnic sami ty silnice nestaví. 
Ale v každém období moderní historie lidstva (cca posledních 10 000 let), vždy něco vymyslel a postavil chytrý a inteligentní člověk, který musel delší dobu studovat (opakovaně vyrábět, zkoušet, přepisovat) to co chce, aby to fungovalo. Později, když už byla civilizace na určité úrovni, zase další vymyslel školící institut, kde se učilo už známé, tím se nemuselo začínat neustále od nuly, a civilizace se tak začala rychle vyvíjet. 
Nikdy nic nevymyslel a nepostavil bez znalostí. Tím nemyslím bez vysoké školy, ale bez znalostí které za svůj život poznal. Že někomu pomohla vysoká, jinému střední, a byli borci kterým stačila základní, je už jedno. Ale všichni museli být inteligentní lidé, velmi znalý ve svém oboru. Tak že i ti římský stavitelé (návrháři) nejen silnic, nebyli obyčejní Římané, který se jednou probudili, řekli si že by nebylo špatné postavit silnici, a tak si plivli do dlaní a šli na to. 😂
Ale inteligentní a v době Říma už i vzdělaní Římané. Akorát nesmíme opět srovnávat nesrovnatelné. Tedy školství dnes a před tisíci lety. Při znalostech dnes, by asi stejné školství starých civilizací nestačilo. To bylo založené na dosavadních znalostech, kdy stačila domácí výchova, tedy kdy se syn učil od otce a dcera od matky i od jiných příslušníků rodin. 
A když chtěl dotyčný ještě umět psát, číst, počítat a vědět víc než dostal doma, a byl samozřejmě i bohatý aby si to zaplatil, šel studovat do kláštera. 
Protože první školská zařízení byla ta církevní. Ale i to domácí studium stačilo a dalo by se to počítat jako dnes stření škola. Samozřejmě s přibývajícími vědomostmi, muselo přibít i lepší vzdělávání. A tak vzniklo vysoké školství a nakonec i základní. 
Protože při možnostech moderní civilizace bylo třeba, aby i nádeník musel umět číst psát a počítat. Což dříve musel umět jen vzdělanec, který navrhoval stavby. Abych to ukončil. Dříve ke stavbě nejen silnic, také museli být "inženýři", i když měli jen domácí studium od otce. I když v době Říma už to mohl být vzdělanec církevního školství. 
A to, že tehdejší silnice už nestačili na dnešní moderní provoz, poznali nejen inženýři už v 19 st. Když pod tíhou provozu, měli ty kamenné silnice proježděné koleje, a už se skoro na nich nedalo jezdit. Tak inženýři vymysleli moderní silnice, které jsou trvanlivější a pohodlnější než ty z kamenných kostek. A ještě něco k obrázku. I ti Římané museli pravidelně opravovat ty své silnice. Né že je jednou postavili a už na ně nikdy nesáhli. 

Žádné komentáře:

Okomentovat