středa 8. března 2023

Trocha filozofie

Tak trocha filozofie. 
1) Otázka jestli je tu stát pro lidi nebo lidi pro stát, je jediná správná odpověď. Že stát je tu pro lidi. Což platí samozřejmě pro demokratický stát. U totalitního státu je to naopak. Lidi tu jsou pro stát. 
2) Druhá otázka. Je stát lidé nebo je stát vládnoucí moc. V demokracii jsou lidé stát v totalitě je stát vládnoucí moc. Což dokazuje existence či neexistence svobodných (ne)zfalšovaných voleb. 
3) A další otázkou je, ovlivňují a tedy řídit lidé stát nebo stát ovlivňuje a tedy řídí lidi. V demokracii lidi ovlivňují a řídí stát. V totalitě ovlivňuje a řídí stát (tedy moc) lidi. 
4) Shrnutí. V demokracii jsou lidi stát, který je tu pro lidi, který mohou lidé ovlivnit volbami. V totalitě je stát moc, která tu je pro vládce, který ovlivňují a řídí lidi, který to nemohou ovlivnit. 
5) Otázkou je tedy proč ničit stát. Nestačilo by zničit nebo změnit jen moc a vládce. Odpověď je že v demokracii se už tak děje ve volbách. V totalitě se to neděje. Tam je nutno nejdříve zničit a změnit moc.
6) Otázka tedy je, proč ničit stát. Proč ho jenom nezměnit, nezmodernizovat, nereformovat. V demokracii nic změnám, reformám, modernizaci nebrání. V totalitě tomu brání moc a vláda. 
7) celkové shrnutí. Nemusíme ničit stát, jen ho zmodernizujme a zreformujme. Udělejme takový stát, ve kterém nám bude dobře. 

Žádné komentáře:

Okomentovat