čtvrtek 16. března 2023

Nikdo nikoho neokradl, jen dostal méně než s čím počítal.

Sakra napadlo konečně někoho z vlády a parlamentu na nehoráznosti opozice o nějakém okradení důchodců že jim nikdo nic neukradl? Protože přidávání důchodů je něco jako přidávání platů? Tedy pokud se zaměstnavatel (stát) rozhodne nepřidat tak to není krádež ale prosté nepřidání? 
A že o přidání platů a důchodů rozhoduje jen kolektivní smlouva a v případě důchodů zákon. Kolektivní smlouva se dá vypovědět a zákona zrušit nebo změnit zcela legálně. V obou případech se nejedná o krádež. Krádeží by to bylo až ve chvíli kdy by plat či důchod byl už domluven ale nebyl by poslán lidem v plné výši. Tak ta část co nepřišla byla ukradena. Do doby než bude výše platu nebo důchodu stanovena nemůže být o krádeži ani řeč. Maximálně můžeme být naštvání že jsme nedostali co nám bylo slíbeno. Kdo ale věří populismu opozice tomu někdo především vzal mozek ale ne peníze. Proto jsem rád že prezident nakonec nižší valorizaci podepsal.
U odpůrců prezidenta to nepochopení chápu, ale proč stejně tak uvažují i příznivci prezidenta? Prý když si není jistý neměl podepsat a potom to dát soudu, protože to nedává smysl...
Asi jste špatně poslouchali nebo špatně pochopili proslov prezidenta k tématu. Já to pochopil takto:
Chápu proč se snižuje valorizace, ale mám pochybnosti jak se to rozhodlo. Ale nemohu ani jako prezident posuzovat jestli je to správně. Od toho máme ústavní soud. A kdybych to zamítl nebo si nechal lhůtu na rozmyšlenou, čímž bych to vlastně zamítl i kdybych to nakonec podepsal, tak bych si vlastně vzal kompetence ústavního soudu, ať by rozhodl tak či tak. Proto jsem to podepsal a nechám rozhodnutí o správnosti na ústavním soudu, který jediný může rozhodnout. 
Prosím puste si ten projev ještě několikrát, určitě dojdete ke stejnému výsledku. Za mě, jednal prezident správně a diplomaticky.

Žádné komentáře:

Okomentovat