pondělí 30. listopadu 2015

Prohibice? Ne, nutnost!

Ježiši, jaká prohibice!?!? Proboha a ví vůbec někdo, proč vznikl zákaz?! Protože se má zabránit dalším úmrtí. A jestli se nepletu, tak prohibice (respektive význam toho slova) byl zákaz veškerého alkoholu, v boji proti alkoholismu. Ale vláda, dohnaná okolnostmi jednat, zakázala jen tvrdý alkohol. Ale ne pivo, víno, sekty, mám pocit, že se to snad ani netýká veškerého tvrdého alkoholu. Já v tom rozhodnutí vlády nevidím prohibici, ale hledání závadného alkoholu, viníků, zamezení dalších úmrtí, než se vše vyšetří, vyhledá a zlikviduje (co se toho závadného alkoholu týká).

Podle komentářů na fb, je mi jasné, proč tu ta levice má takové preference. Lidi prostě nemyslí hlavou, ale bůhví čím... Tak schválně, místo keců o prohibici a jejích důsledků, a o dalším špatném rozhodnutí vlády, napište sami, jak byste to řešili? Jediný způsob by mohlo být, kdyby do terénu, do každé provozovny (obchodu, pohostinství,… a prostě všude, kde zákazník přijde do styku s alkoholem), vběhla rota (strážníků, vojáků, laborantů, hygieniků…), která by tam zabavila veškerý tvrdý alkohol, prověřili, a buď vrátila do prodeje, nebo zabavila. Ale, nevěřím, že stát má k dispozici desítky (a nejspíš stovky) tisíc takových pracovníků (počítám, že v celé zemi jsou desítky tisíc provozoven s alkoholem), které by na to uvolnil. Tak že, dočasný zákaz je podle mě, velmi rozumný.

Někdo pochopil, proč vláda vydala ten zákaz. Bohužel, kdo měl pochopit, ale nepochopil, jsou opět naše média (levicové a opoziční politiky, který této kauzy využívají, aby mohli napadat vládu a pravici, ani nebudu komentovat, protože bych musel být velmi vulgární) Rozumní lidé to pochopí a na čas přestanou kupovat alkohol. Nerozumní nebo notorický alkoholici nepochopí a bude jim jedno, jestli si na černo koupí něco. Oni nepřemýšlí, že to může být jejich poslední věc, co udělali. Je lepší dočasný zákaz a zamezení více úmrtí, než to nechat být a riskovat další úmrtí. Chápu, že pro výrobce to může znamenat ztrátu, možná i konec podnikání. Ale jak byste se zachovali, kdyby někdo z vaší rodiny zemřel? Nenadával byste na vládu, že nic neudělala? Určitě byste nikdo ale nenadával na toho zemřelého, že to neměl pít, že? Pro mě je ten zákaz opravdu jediná možnost.

I proto, že nyní prožíváme krizovou situaci, kterou normální lidi musí pochopit, tak se nebojím toho, že zákaz prodeje tvrdého alkoholu, rozjede černý obchod, srovnatelným stavem z USA ve třicátých letech. Za prvé, tenkrát tam byl zákaz veškerého alkoholu, za druhé, to byl zákaz politický, ne proto, že alkohol zabíjel. Proto ho lidi nepřijali. Za třetí, zákaz-prohibice, trvala asi deset let (?). Proto si myslím, že se nemusíme bát českého Al Caponeho, nárůstu alkoholismu a pytlíků na ulicích. Není zakázané pivo a víno, není to čistě politické rozhodnutí, bude trvat nezbytně dlouho (ani o den déle), bylo to vynucené rozhodnutí, které rozumní lidé pochopí. Proto nebudou kupovat na černém trhu, a "Al Capone" by asi zbankrotoval. A určitě neuvidíte ani bezdomovce s pytlíky, páč oni stejně pijí hlavně krabicové víno. A mezi těmi zemřelými, byli bydlící a pracující, ne bezdomovci.

Co bude s tím zabaveným alkoholem? A já si myslím, že ten stáhnutý alkohol snad neleží ve skladě, a čeká na povolení. Ten se snad bude postupně prověřovat. Závadný se zlikviduje, nezávadný se po zákazu, opět dá do prodeje. A protože to jinak nejde, tak ten zákaz a stáhnutí alkoholu, bylo jen proto, aby se lidem už nedostal do ruky ten závadný, než po týdnech do té provozovny dorazí kontrola, aby ho prošetřila. Mezi tím by mohli umřít další lidi. Takto se úmrtí snad zamezí. A až bude alkohol prověřen, vyřazen ten škodlivý, tak se ten nezávadný opět vrátí do prodeje. Tak si to tedy představuji. Protože by byla fakt docela hovadina, aby se jen stáhl a po čase zase prodal, aniž by se nezkontrolovala nezávadnost. A jen doufám, že se zkontroluje flaška po flašce, všechny starší dodávky, aby se zamezilo tomu, že z jedné dodávky se zkontroluje jen vzorek, ten bude dobrý, ale v další flašce bude závadný obsah. To by byl nekonečný průšvih. A nové se pustí až po tom, co se prověří výrobci a jejich dodavatelé. Tak já si dokáži představit, že zákaz bude trvat jen pár dní či týdnů. Prověření výrobci potom dodají nové zboží a staré se bude moci prověřovat i roky.

Plně souhlasím s ministrem Hegrem, který řekl v OVM: Když bude společnost vědět, že se na nějakém místě pohybuje vrah, který přepadává a vraždí, tak každý normální člověk se tomu místu vyhne. Tak i normální člověk si dnes nebude kupovat tvrdý alkohol. S tím nelze než souhlasit. Chápu ty, co si koupili tvrdý alkohol pár dní po vypuknutí aféry. Ale koupit si, respektive pít, tvrdý alkohol po více jak týdnu, kdy o aféře už každý ví, je debilita, nebo totálně vychlastaný mozek notoriků, nebo sebevražedný pokus. Ale v žádném případě, nejde o myšlení normálního, rozumného člověka.

Žádné komentáře:

Okomentovat