pondělí 30. listopadu 2015

Za vše můžeme sami.

Naše Česká, typická, vlastnost je, že nic není naše chyba. Vše je chyba těch druhých. My můžeme jen za to dobré, protože jsme dobří. To ti ostatní jsou špatní. A tak se dnes dozvídáme, že revoluce byla špatná, rozdělení státu bylo špatné, privatizace byla špatná… A nikdy nebera v úvahu, že za klidnou revoluci, klidné rozdělení, rychlí přechod k tržnímu hospodářství, nás svět chválil a dával za vzpor. Jistě, ten kredit, na kterém jsme mohli dál budovat naší zem, naší demokracii, jsme postupně ztráceli v nekonečných a nepřehledných žabomyších válkách. V neustálém napadání a obviňování, kdo za to či to může. Škoda, to co mohlo být prvním stupněm k našemu zviditelnění, k našemu úspěchu, jsme tak promrhali. Ještě na počátku 90 let, jsme byli označováni za Evropského ekonomického tygra, po vzoru Asijských "tygrů" Jižní Koreu, Singapur, Hongkong a Tchaj-wan. Bohužel, se tak nestalo. Kdo tedy za to může? Každý ukáže na muže číslo 1 Klause.

Klaus za vše může!? Naopak, v první polovině 90 let, jsme byli vzorem v ekonomice ale i politice. Díky privatizaci, jsme ekonomiku nastartovali nejrychleji z bývalých socialistických států. Dokonce nás svět chválil. Také naše rozdělení státu bylo, do té doby nejpokojnější, co kdy svět zažil. Nedívejme se na tu dobu jen přes to špatné, co to provázelo. Víc bylo toho dobrého. Akorát, že média a později i politici v rámci boje o voliče, a s přibývajícími problémy a vzdalující se dobou od nefunkčního socialismu a komunistické hrůzovlády, a tím zvyšujícího se zapomínání lidí, se začali ty nezdary, svádět na nepovedený začátek. Blbost a lež, která se stálím omíláním, stala pravdou. Místo toho, aby se každý podíval na sebe, na to, co on dělá, co on by mohl zlepšit, tak to raději svedeme na jiné. Je to jednodušší, a ulevující. Protože si můžeme říci: to ne já a vy, ale vy a oni. A tím můžeme omluvit svou neschopnost.

Typický příklad je KORUPCE. Problém Korupce není jen v tom, že někdo bere, ale i v tom, že někdo dává. Kdyby nebylo těch, kdo dávají, nebylo by ani těch, kdo berou. Míra korupčníků (braní) se tedy zvyšuje, zvyšováním míry korumpujících (dávání). I korupce se řídí trhem, tedy poptávka vs. nabídka. Nekorumpováním (nedáváním) se sníží korupce (braní). Nenadávejme tedy jen na korumpované ale i korumpující. Podle mě jsou korumpovaný a korumpující, dvě strany jedné mince. Nesvádějme vše špatné jen na druhé.

Žádné komentáře:

Okomentovat