pondělí 30. listopadu 2015

Prague Pride. Proč a proč takto?

A je to tu zase. Pochod homosexuálů (Prague Pride) je tu a jedny pobuřuje a druhé ne a třetím je to šumák. Mně nevadí tato menšina. Rozhodně budu lépe vycházet s pracovitým, poctivým, slušným, čestným… homosexuálem, než s líným, nepoctivým, sprostým, nečestným… heterákem. Mě rozhodně v tomto kontextu vadí úúúplně jiná menšina. Ale nesouhlasím s tím průvodem. Tedy, ne se samotným průvodem, ale s tím, jak se ten průvod bude presentovat. Mě by to, jako homosexuála, spíše uráželo. Vždyť ten průvod tak, jak bude vypadat, spíše musí těm menšinám spíše ublížit. Pak ať se nedivý, že se na ně lidi dívají tak, jak se dívají. Oni sami jim k tomu dávají příčinu.

Dobře, ať si mají průvod. Ale proč ten průvod není něco na způsob průvodům sokolského sletu, nebo všem známý, prvomájovým průvodům? Nebo, chtějí li masky, tak udělat karnevalový průvod, jak to je v jižních zemích, nejznámější pak z Brazílie. Ale tam mají muži mužské a ženy ženské kroje. Je to vkusné a rozhodně ne pobuřující. A z mého hlediska: i urážející. Jistě, někdo by řekl: že je to i sranda. Jistě, ale tu "srandu" mohou presentovat v uzavřené společnosti. Ale oni se chtějí presentovat veřejnosti, jako normální skupina. Ale jestli má být normální to, co se děje v homo průvodu, tak to rozhodně za normální nepovažuji.

Proto: nemám nic proti homosexuálům, ale proti jejich presentaci. Víte, ať si mají kostýmy, jaké chtějí. Ale i v kostýmu se dá normálně jít. Třeba Benátecké maškarní karnevaly (Myslím Italské Benátky), Nebo, i naše masopustní maškarní. Ale nikdy jsem si nevšiml, že by ty masky nějak předváděli, co člověk je, jak se cítí, k čemu se hlásí… Ale zase, možná je pravda v tom, že ti kdo tam nebudou, těm média přinesou jen ty pobuřující fotky a záběry. A možná že to dělají záměrně. Ale pak bych takové "účastníky", jako organizátor, pokáral, a vysvětlil, že je (ostatní účastníky) vlastně poškozují.

Gratuluji těm, kdo se přihlásí ke své homosexualitě. Já bych to asi nedovedl, nevím, naštěstí nejsem postaven před takovéto rozhodnutí. Mně taky nevadí samotný fakt homosexuality. Ale…. Tak pravda, mnoho z toho, jak se na ně díváme, je presentování médií, a před 20, 25 lety, to bylo takto presentováno i oficiální státní mašinerií. Bylo to společenské Tabu. A proto si stále myslím, že by se i při těchto podobných akcí, měli sami presentovat jinak. I když je myšlení lidí dávno jinde, i když už máme i "sňatky" homosexuálů, tak stále je to trochu… "divné?".

Až to bude normální jev. Až bude normální i na vesnicích, že se na veřejnosti budou homosexuálové moci držet za ruce, líbat se, nemuset se stydět za lásku z obavy, co na to řeknou lidi. A lidi se nebudou pozastavovat nad tím… "fůj, hnus, skandál", protože to bude stejné, jako když to samé uvidí u heterosexuálů, tak potom ani takovéto vystoupení nebude nikoho pobuřovat. Protože to bude bráno jako zábava, ne jako sexuální orgie. Jako příklad: kdyby se takto "vymódili" a předváděli heterosexuální páry, tak to nikoho nebude pobuřovat. Protože to bude bráno jako humor a presentace lásky a normálu. Tedy pravda, kdyby se takto měla presentovat láska mezi lidmi před 100 lety, tak to bude stejně pobuřující.

Myslím, že uběhne ještě spousty vody, než to OPRAVDU společnost přijme. Tedy většinově, protože všichni s tím souhlasit určitě nebudou. Možná že za 50,100 let, to bude normální průvod, jako jsou dnes průvody sokolů apd. Do té doby, by ale homosexuálové neměli provokovat. Ano, je to provokace. Protože, když vím, jak se na mě okolí dívá, a just se tedy tak budu chovat, tak to prostě provokace je.

Žádné komentáře:

Okomentovat