pondělí 30. listopadu 2015

Příroda si poradí i bez lidí

Celá hysterie kolem klimatu a vlivu lidí na klima je jen velký kšeft jednotlivců, skupin, stran. Vědci už dnes mají důkazy, že klima se na zemi mění pravidelně. Že po oteplení se opět ochlazuje a tak stále dokola. Při každé změně klimatu, se mění flora i fauna. A jsou už důkazy, že člověk může maximálně ten proces trošku urychlit, ale ne nastartovat, nebo dokonce tvrdit: nebýt člověka tak se to nestane. A poslední poznatky dokonce zjistili propojení doby oteplování a ochlazování s větší či menší aktivitou slunce. Ale to už jsem psal, tak o dalším příkladu.
Poznatky z přírody ukazují, jak se některé druhy fauny a flory mění. Některé zmizeli, jiné se objevili, další se změnili (přizpůsobili změnám klimatu). V oblastech chladných se objevují druhy, které dříve žili jen v teplých oblastech. No a jsou případy, kdy se druhy přizpůsobili. Četl jsem případ racků v Indickém oceánu, kterým změna klimatu pomohla k lepšímu lovu. Jsou tím pádem větší a rychleji se množí. Jistě, opačným příkladem jsou třeba lední medvědi, kteří pravděpodobně vyhynou, až jim roztají ledovce. Důkaz (a je jich více), jak si příroda sama poradí se změnou klimatu. Že není ohrožen život na zemi, jen prostě jedni zahynou a druhý ne nebo dokonce vzniknou nové druhy. Kdo se umí přizpůsobit, ten přežije a kdo ne, ten zanikne. A i tady to člověk jen zrychlí, tím že některý druh vybije. Ale nedokáže ovlivnit život na zemi jako takový.
Jediné co hysterie o globálním oteplování zapříčinila, je přehodnocení lidí nad nehorázným plýtváním surovin a zavalování země odpadky. Jestli to celé povede k šetření a snížení vytváření odpadu, tak je to dobrá zpráva. Ale rozhodně lidi nedokáží ovlivnit oteplování, ochlazování, vznik ani zánik života jako takového, na zemi. Akorát dokáží ovlivnit život a zánik vlastního druhu - člověka.

Žádné komentáře:

Okomentovat