pondělí 30. listopadu 2015

11 Září

Shlédl jsem pár dokumentů o 11 září, na stanici Nationál Geographic. Bylo tam popsáno vše od vzniku Al-káidy a Bin Ladina. Počátky jejich činnosti a plánu na útok na USA. Dokumenty jsou natočeny z nahrávek tajných agentů, na kterých jsou nahrány Bin Ládin, a další členové a sympatizanti Al-kájdy a i samotní teroristé. Dále ze svědectví přeživších objetí útoků a přítomných záchranářů. Dále nahrané rozhovory operátorů nepřeživších objetí. Použity jsou i autentické nahrávky a svědectví těch, kterých se teroristický čin týkal nepřímo, tedy letištních dispečerů, agentů, a politiků a vyšetřovací komise. Dále jsou připojeny i animace pro znázornění a vysvětlení všeho. Z dokumentů je také poznat, jak vznikali různé konspirace. Konspirátoři si ze všeho vybrali jen to, co se jim hodilo. Stejně jako si církev a věřící, vyberou pro podporu své víry, jen to, co se jim hodí. Aniž by respektovali osobní zážitky těch, který to osobně prožili. Aniž by vzali v potaz, jednoznačné důkazy, které jsou přiznáním teroristů z Al-kájdy. Škoda jen, že takové dokumenty nejsou i na českých televizích.

Počátek byl v Afghánistánu ve válce proti okupaci sovětů. Tam se zformovalo islámské hnutí za osvobození, později přejmenováno na al-káidu. To bylo podporováno všemi muslimskými zeměmi a i USA. Po porážce sovětů a atentátu na vůdce organizace se moci v organizaci zmocnil druhý muž organizace Usama Bin Ladin, a přejmenoval ji na al-káidu. Tím se organizace, původně vzniklá jako osvobozenecká muslimská armáda, přeměnil na muslimskou svatou armádu, bojující proti křesťanům, židům, a hlavně USA. A tak na konci 80 a začátku 90 let, začali teroristé z al-káidy teroristické útoky na cíle USA. Teroristické útoky zdůvodňovali tím, že chtěli vyhnat USA a jejich spojence z Arabské půdy. Také si mysleli, že zažehnou vlnu odporu mezi všemi muslimy. To se nestalo. A tak začali plánovat největší teroristický útok v historii. Po desítkách útoků na ambasády, vojenské lodě, i civilní budovy, kdy došlo k pro ně "malým" ztrátám, naplánovali takový útok, kterým chtěli ohromit svět. A který měl vyprovokovat USA k otevřenému boji. Bin Ladin chtěl přilákat USA na jeho půdu, a tam plánoval, že USA rozdrtí. Myslel si, že se zvedne vlna odporu v muslimském světě, a USA, ale i celý křesťanský a židovský svět bude poražen a zanikne. Usáma Bin Ládin, stejně jako Adolf Hitler, trpěl přesvědčením, že je mesiáš, pověřen od Alláha (Hitler samozřejmě od Boha), aby porazil zlo a zavedl po celém světě dobro. V Usámově podání: porazil zlo, čili křesťanství a židovství, v Hitlerově podání: porazil zlo, čili židovství a další podlidi. Oba si zasloužili smrt, která je dostihla dříve, než zrealizovali svůj obludný plán.

O plánech Bin Ladina a al-káidy bezpečnostní složky věděli. Už od prvních útoků byla al-káidá sledovaná. Agenti byli filtrováni i mezi sympatizanty. Každý podezřelí pohyb, každá podezřelá transakce, byla prošetřována. O tom, že se něco velkého chystá, se vědělo s předstihem asi 2 let. Na ústředí CIA a FBI, přicházeli znepokojivé zprávy. Dokonce i byli někteří únosci, kteří později provedli ten útok, vyšetřovaní. Ale ani sebevíce znepokojivé zprávy, nikoho neznepokojuje. A Nikdo nevěřil a nedokázal si představit, že by se mohlo stát to, co se stalo. Počítalo se s klasickým bombovým systémem. A proto mohli únosci v klidu nastoupit. A proto mohli po únosu letadel v klidu doletět ke svým cílům. A proto po prvním nárazu, nebyla aktivovaná armáda, protože se to bralo za nehodu. Nebyly propojeny. Jednotlivé složky státu: Armáda, CIA, FBI, a civilní sektor, byly přísně odděleny. Proto po prvním uneseném letadle, začali stíhačky pátrat, až po nárazu na jednu z věží. A až po druhém nárazu, se to přehodnotilo z: únos a nehoda, na: teroristický útok. Než se propojili složky civilní a armádní (v tomto případě: letecké dopravy), tak narazilo třetí letadlo. Tak že, až po ukončení útoků (čtvrté letadlo díky cestujícím, nedoletělo do cíle - bílého domu, ale zřítilo se do polí před Washingtonem) se teprve začalo jednat. Vzlétly stihačky, dal se rozkaz přistání všem letadlům nad USA. Tak se jim na radarech objevilo poslední, 4 letadlo, které jen díky cestujícím nakonec nedoletělo.

Udělalo se spousty chyb. Největší byla, že se nevěnovalo, velmi dobré práci agentů CIA a FBI, ale i zahraničních zpravodajských složek, více pozornosti. Zpravodajské a policejní složky skoro odkryli plán teroristů už 2 roky před činem. Nikdo jim nevěnoval pozornost. Nikdo nepředpokládal, že by to bylo možné. Druhou chybou bylo, že si každý hrál na vlastním písečku. Navzájem nespolupracovali CIA, FBI, armáda a civilní sektor. Minimálně v letecké dopravě, to byla velká škoda. Protože při větší provázanosti, mohli zabránit útoku ještě, když letadla byla ve vzduchu. Další chybou byla malá kontrola na letištích a nesledování podezřelých aktivitách. Třeba, proč se v pilotní škole, někdo učí jen řízení letadla, ale už ho nezajímá vzlétnutí a přistání letadla (jak se to stalo u teroristů). Po 11 září, se už vše změnilo. Je úzká propojení CIA, FBI, armády a soukromého sektoru tam, kde je to potřeba. Což je třeba v letecké dopravě. Jsou důkladnější kontroly na letištích. A v případech, kde je to potřeba, se více hlídá podezřelé jednání. Jinými slovy, kdo by se chtěl opět jen učit řídit letadlo, ale bez startu a doletu, tak je okamžitě prošetřován.

Opravdu dobré dokumenty, které každému doporučuji ke zhlédnutí. Pro ty, co hledají pravdu, konspirátoři se na to asi dívat nebudou.

Žádné komentáře:

Okomentovat