pondělí 30. listopadu 2015

Dokument o 2 světové válce

Sleduji dokumenty o druhé světové válce. Konečně se dozvídáme, jak to bylo. Že to nebylo, jak nám komunisti tvrdili, že to bylo. Za komunistů se nám to prezentovalo tak, že zlý kapitalisté z celého světa se spojili s Hitlerem, aby porazil nejvyspělejší systém všech dob - socialismus v sovětském našem vzoru na věčné časy, ámen.

A tak za komunistů vznikl sovětský dokument: Velká vlastenecká válka. V tom dokumentu to vyznělo, jako by Německá, giganticky velikánská, nadpozemsky vyzbrojená (div ne laserovými zbraněmi), podporovaná a financovaná celým světem a div ne vedená z vesmíru. Napadla nic netušící, mírumilovnou, spící zemičku, bez vlastní armády, složenou jen z žen, dětí, starců. Ale ti ženy, děti a starci se nezalekli, popadli, co měli po ruce: vidle, klacky, hadry, košťata, a hnali tu obrněnou hordu. Hnali ty stíhačky, tanky, děla, div ne vesmírné koráby, pryč z jejich krásné země. A někteří je hnali jen tak, fackami. A tak hrstka statečných ženských, dětí a starců, dofackovalo tu miliardovou, perfektně vyzbrojenou a vycvičenou armádu až do Berlína. Sami, samotincí.

A západní spojenci? Ti nepomohli! Ti celou válku protančili s Němci na bálech, a tajně jim pomáhali. A čekali na pád sovětského svazu. A až když viděli, že by sovětská svaz mohl válku vyhrát a osvobodit celou Evropu, tak se rozhodli jim to překazit. A jako turisti, se vydali do Německa. A cestou se jim Němci vzdávali, div že amíky chlebem a solí nevítali. Při tom zájezdu spojenci bombardovali JEN civilní objekty: domy, školy, nemocnice a vraždili tím JEN, nevinné civilisty. To rudá armáda z dětí, žen a starců, útočila JEN na vojenské objekty a pobíjela JEN Německé vojáky. Jejich armáda neudělala žádné civilní škody a ztráty.

Tak samozřejmě že jsem to trochu přehnal. Ale smutné je to, že zas až tak ne.

Ale Rusové nyní natočili dokument o tom samém. A mile mě překvapili. Už to nebylo o ženách a dětech a blablabla…, ale podle toho, jak to bylo. Rusové (tenkrát sověti) byli také dobře vyzbrojeni. No, nakonec, napadli s Němci Polsko, sami obsadili Baltské státy, a vyhráli nad Finskem, i když tam to byla jejich zpackaná válka. Samozřejmě, tato část v dokumentu není. Začíná až jak je Němci napadli. Myslím, že to že sami byli agresory, bude ještě dlouho jejich traumatem, a ještě dlouho o tom nebudou mluvit.

V hotovosti měli obě země stejně velkou armádu, přibližně stejně vyzbrojenou. Dokonce, letadel měli sověti víc. Ale Stalinovi čistky a Stalinova špatná strategie, přinesla tragické neúspěchy a málem porážku sovětů. (to mě potěšilo, že si Rusové přiznali chybu. I když, nemluvilo se o Stalinových chybách, ale prostě o chybách. A druhé potěšení je to, že se dozvíme, že měli stejnou armádu), tedy, jak se blížil konec války, tak sověti měli čím dál větší, z pochopitelných důvodů. Naštěstí přišlo brzy špatné počasí. Deště, rozbahněné cesty a následná zima, sníh a mráz. A na takové počasí nebyla Německá armáda vybavená. Jejich technika sice byla obrněná, že pro Ruské hlavně byla neprůstřelná, ale motory kolabovali. Nač je vám neprůstřelný tank, který se ani nehne? (třetí potěšení, že se přiznal vliv počasí). A samozřejmě, vliv mělo i to, že Němci neměli vybudovanou logistiku v zázemí (postupovali tak rychle, že nestačili budovat zázemí pro doplňování zásob)

Tak začala chybět nafta a munice, technika. Vše se muselo na frontu dovážet tisíc km ze zbytku Evropy. To byla výhoda Rusů, kteří měli továrny a sklady nedaleko fronty. Jediný problém byl jen v tom, že když Němci postoupili, museli přestat vyrábět a přestěhovat továrnu. To bylo zdržení, které se ale rychle nahradilo. Protože v továrnách pracovali všichni, mladí i staří, co měli ruce. (čtvrté potěšení, že přiznali to, že Němec neměl takové možnosti na doplnění výzbroje jako Rusové), no a taky jsme se konečně dozvěděli, že od Američanů (USA) dostávali výzbroj, léky, suroviny, potraviny, prostě, že jim Američani pomáhali (páté potěšení. Tedy už ne, že byli Rusové sami a celý svět proti nim a podporoval nacisty), za to s Němci už nespolupracoval nikdo, bylo na ně uvaleno embargo. A ne až poslední rok války, ale od počátku války.

Německá armáda se do dvou let zcela vyčerpala. Nemohla na frontu dodávat tolik vojáků a výzbroje, kolik by potřebovala. To Rusové ano. Do dvou let už měli větší a lépe vyzbrojenou armádu než Němci. Při posledním pokusu o zvrat, v tankové bitvě u Kursku, definitivně Němci přišli o vojenskou převahu. V té bitvě Němci ztratili polovinu veškeré techniky, včetně letadel, dodatečně povolaných. Od té doby už to Němec měl spočítaný. (šesté, poslední potěšení. Konečně víme, že vojenská převaha pomohla ke konečnému vítězství nad nacismem, ne hrdinství polomrtvých a invalidních vojáků, starců, žen a dětí)

Konečně tedy dokument, odpovídající pravdě: 1) vážné chyby Stalina a komunistického vedení, jako počáteční neúspěch. 2) stejně velká a vyzbrojená armáda (tedy ne že armáda napadla nějaké nepřipravené sedláky). 3) vliv počasí a nepřipravenost Německé armády a její techniky. 4) špatná logistika a zásobování Němců, Dobrá logistika a zásobování Rusů. 5) pomoc světa, hlavně USA a embargo pro Německo. (no tak jestli jiné informace ano, tak tuhle by komunisti nepřiznali ani za nic na světě) 6) dokument už neříká o úmyslném neotevření druhé fronty s tím, že západ chtěl vykrvácet sověty (i když se neříká, že to bylo proto, že spojenci už také dávno bojovali. V Tichomoří s Japonci, v Africe a Itálii s Němci a Italy) 7) konečná vojenská a technická převaha.

Tak jsem zvědav, jestli komunisti také ten dokument odsoudí jako propagandu a lež. Nenatočili to amíci, frantíci, angláni, ani naše kapitalistická propaganda. Ale jejich milovaný sovětský…, jo pardon, Rusko, které stále berou, jako přítele na věčné časy. Dokument se zabývá jen "vlasteneckou válkou", tedy válkou rudé armády proti nacistické armádě. Tak tam není zahrnuté, že druhá a i třetí fronta, už byla ve stejném čase, jako ta první - Ruská. A že spojenci bojovali po celou válku na dvou frontách (Afrika a Tichomoří-Asie), a poslední rok a půl na třech (Evropa), Sověti jen na jedné. Nejdříve v Evropě, potom s Japonci v Tichomoří-Asii), tedy - postupně.

Žádné komentáře:

Okomentovat