pondělí 13. května 2024

Tak znovu o blízkém východě.

Za prvé, na území Izraele byl v době vzniku britský mandát, tedy něco jako kolonie nebo protektorát, v žádném případě tan nebyl nějaký stát Palestina, když tak říše Osmanská 600 let před tím Byzantská 1000 let před tím Římská 400 let. No a předtím Židovské království, tedy Judea. O Palestině jako samostatném území ani zmínka.
Tak že dnešní Izrael nejde srovnávat s okupací jednoho státu druhým. 
Za druhé, po válce to území připadlo pod OSN né Pod nějaký stát Palestina, tedy opět jako v prvním případě. Za třetí, toto území světa (OSN) se rozhodl rozdělit toto své, nikoliv arabské, už vůbec né palestinské (jinak "palestinský" národ vznikl v 70 letech 20 století. A dalo by se to srovnat třeba s tím, že si čeští němci vymysleli sudetský národ, nebo kdyby se třeba obyvatelé Plzně začali označovat jako za plzeňský národ a podobně) území na tři státy. Jordánsko, Izrael a Palestinu. 
Za třetí, podle složení obyvatelstva. Tedy na území které mělo připadnout Izraeli, byla většina Židů a území které mělo připadnout Palestině, byla většina Arabů. A pravda, to se Arabům nelíbilo a odmítli vznik těchto států. Na rozdíl od Židů kteří to brali všemi deseti. A to že to bylo v oblasti arabského světa, to dalo základ k nekončícímu konfliktu. A jak se to vyvíjelo dále, je plně na bedrech Arabů. Kdyby nevedli proti nim neustále války, teroristické útoky, tak by Izrael neměl potřebu své území ze strategických důvodů rozšiřovat. 
Za čtvrtý, ono totiž původní rozložení státu Izrael, byl tak trochu výsměch, když si prohlédnete původní mapu. Myslím že i když pro vznik Izraele bylo spíš svědomí než chuť, tak stejně nikomu ve skutečnosti na vzniku Izraele nikomu nezáleželo. A zřejmě počítali i s jeho zánikem. Akorát že Izrael a hlavně jeho zahraniční diplomacie a samozřejmě především odvaha, odhodlání a hrdinství, Izrael zachránili. Po mnoha válkách arabů proti Izraeli, Arabové zjistili že Izrael neporazí, a tak sáhli k terorismu. 
Za pátý, v důsledku válek se tedy Izrael rozšířil, a většina uprchlíků byla v důsledku válek ne vyhánění nebo dokonce genocidy. A v důsledku teroristických útoků byla zavedena další opatření. Tedy to vysídlování arabů a bourání jejich vesnice, a stavění židovských osad a zdí kolem Gazy a západního břehu Jordánu. Ale to vše byla jen odpověď na agresi Arabů. Bez té agrese by Izrael neměl potřebu dělat tato opatření. 
Za šestý, kdyby se Izrael chtěl rozšiřovat, proč si tedy nenechal Sinajský poloostrov když už ho dobyl, v jedné z mnoha válek kdy ho Arabové napadli? A ještě další nepravda. Kdyby “palestinský” uprchlíci nebyli ostatními arabskými státy záměrně držení v uprchlických táborech, ale nechali je asimilovat do svých států, nebyly by na tom tak špatně jako jsou. A to co se děje v západním břehu Jordánu a v Gaze, je také záležitost Arabů a né Izraelců. 
Za sedmé, západní břeh je pod Jordánskem a Gaza pod Egyptem. A ta území spravuje palestinská samospráva. A to že tam teď umírají i civilisté (v případě Gazy je otázkou, kdo je civilista), je díky Egyptu, který nechce pustit na své území ty uprchlíky. A že je Gaza zničená? Tak když Arabové z Gazy udělali z celé Gazy vojenský prostor a potom začali válku, tak každý na světě považuje vojenský prostor jako legitimní cíl. A že umírají civilisté? Za to může hamás spolu s Egyptem ne Izrael. 
Za osmé, hamás tím že z civilistů udělal štíty a Egypt že nepustí na své území uprchlíky. A nevěřte těm 35 000? mrtvých civilistů. Za prvé, je otázkou kdo je v Gaze civilista (bohužel včetně dospívajících dětí), za druhé, nevěřte zprávám od teroristů, za třetí, spočítal si vůbec někdo, kolik by to bylo denně? (Říjen až Duben cca 210 dní. 35000?:210= 166 mrtvých civilistů, a kde jsou mrtvý teroristé? A i kdyby, jako že fakt né, tak za mrtvé civilisty může hamás, stejně jako za mrtvé civilisty za druhé světové mohli Němci né spojenci.

Žádné komentáře:

Okomentovat