středa 31. ledna 2024

Kdo za to může

Je pravda že o životním prostředí před 50 lety nevěděl nikdo, a to na celem světě ne jen u nás. A stejně hloupé jako vinit předchozí generaci z ničení životního prostředí, je i proti argumentace na to nevědomí, že tenkrát nebylo to nebo to a proto se to nepoužívalo. Tak že vlastně my (starší) jsme vlastně to povědomí o životním prostředí měli větší než vy (mladší) dnes. Nebylo protože to nebylo, né že by to tenkrát nechtěli používat i když to bylo. Kdyby to bylo, tak se to také používalo. To je stejné jako kdyby celá společnost i s dnešními možnostmi nepoužívala auta, mobily, domácí spotřebiče,... 
Ale co je špatné u části populace, samozřejmě napříč generacemi, je to záměrné bojkotování toho povědomí o životním prostředí. Že to odmítají a dále se chovají nebo chtějí chovat, jako by se žádné životní prostředí neničilo. A předchozí generaci se vlastně nedá vyčítat ani to plýtvání surovinami, zamořování vzduchu a vody, protože se ještě nevědělo respektive nepotvrdilo, co ničí životní úroveň a klima na planetě. Ale dá se to vyčítat až generacím co už to vědí a nic proti tomu nedělají. Generace našich vnuků se právem mohou ptát a vyčítat, co jsme to dělali a jak jsme se chovali a proč jsme nic nedělali. 
Tedy otázky a odpovědi kdo za to může, jsou hloupé, nepravdivé a zavádějící. Ale jsou dobré na zamyšlení co udělat, aby nám nastupující generace nemuseli vyčítat, že za stav světa můžeme my (starší generace).

Žádné komentáře:

Okomentovat