pondělí 29. ledna 2024

Musíme to zvládnout sami

USA se pomalu stává rizikem pro Evropu potažmo celý demokratický svět. Teď když roste nebezpečí s diktátorskými režimy, je to vážný problém. Ale abysme jen nekamenovali USA. Ono je to tak trochu i naše chyba. 
Za prvé, Stále jsme spoléhali že to USA jistí, tak proč se sami snažit. Za druhé, když už se tedy za nás snažili a jistili, tak místo vděku a podpory, často slyšeli výčitky a kárání. Tedy vyjma Británie, která snad jediná chápala kroky USA.
A proto na druhou stranu chápu Američany, že volí někoho jako je Trump, který chce aby USA mysleli především na sebe. Sám jsem zažil nevděk druhých a na příště jsem se na ně vykašlal. A chápu že voliči Trumpa už nechtějí aby USA bylo policajtem bez vděku. 
Nám se to může zdát jako zrada demokracie, ale copak jsme jí sami kolikrát nezradili? Co jsme dělali posledních 50 let a hlavně 30 let? Útlum v naší obraně jako nepotřebnou, zvyšování závislosti na russácku a Číně, podpora arabských teroristů v Gaze a kritikou Izraele a USA. 
Proto prestaňme s hrůzou v očích a výčitky sledovat vývoj v USA. Začněme budovat vlastní armádu. Začněme společně vystupovat proti nebezpečí pro demokracii, tedy proti russácku, Číně, teroristům, momentálně z Gazy. 
Co nejvíce omezme, nejlépe úplně přerušme, jakoukoliv závislost na russácku (zde se to daří) a Číně. Snažme se najít suroviny jinde a přesunout výrobu opět do Evropy. Čímž snížíme rizika. 
Za náš strach můžeme jen sami. Proč jsme spoléhali v Evropě na USA aniž bysme pro naše bezpečí udělali něco sami? Možná bysme měli Trumpovi a jeho voličům poděkovat, že nás probudili ze sna o naší bezpečnosti. 
Tak snad nás to konečně probudilo a začneme naší bezpečnost budovat sami. A doufám že nás russácký agresor popostrčí k tomu něco udělat pro bezpečnost rychle a efektivně. A že to postupně pochopí i Maďaři a Slováci. 
Hlavně doufám že dnešní situace nepovede k pesimismu, poraženectví, strachu, ale naopak. Nakonec kdo jiný než Evropané poznali, kam vedou podobné nálady. 
Prostě, bude to bolestivé, budeme si muset odtrhnout ze své životní úrovně, spojit se a jít do toho. A hlavně, se z toho neposrat.

Žádné komentáře:

Okomentovat