pátek 28. října 2022

Myšlenka na mír za cenu kapitulace vždy selhala.

Myšlenky na "mír za každou cenu" je stejná blbost, jako chtít aby v noci svítilo sluníčko. Příklad máme v historii za Hitlera. 
Co myslíte, jak by vypadal svět, kdyby za druhé světové takto lidé uvažovaly? Jistě, snad by válka nebyla, ale... 
Myslí si snad někdo, že kdyby bez boje Hitler, Mussolini, Japonský císař, ovládli celý svět, jako že by ho ovládli, zvláště kdyby to bylo bez boje. Tak by si řekli, že je to takto nebaví. A tak by zase dali všem státům a národům svobodu, a židům, cikánům, (v Asii nevím jaká je obdoba Židů a cikánů v Evropě) a dalším... by vrátili majetky a také osobní svobody? 
A nebo, by vlastně ani ti diktátoři nebojovali, a kdyby viděli jak jim všichni dávají své území, tak by se na to vykašlali a nechali je být? Nebo tedy ne, sice by obsadili svět, ale nepáchali by teror na obyvatelých? 
A proč byli vraždění především zmínění Židé a cikáni v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku, ale i v samotných zemí osy Německu, Itálii a Japonsku? Co tam nutilo diktatory k vyhlazování části populace? Vždyť se přeci ty státy a národy vzdali bez boje? 
Ano vím, Slovensko, Maďarsko, nebyli okupovány jako Česko, ale rozhodně to nebyli suverénní státy tak jako dnes. Byli to státy podřízené Německu, a jen na Německu záleželo, jestli budou jen spolupracovat nebo jestli si je Německo obsadí rovnou jako Česko. 
Prostě diktatory nic od války neodradí, a nic je je neodradí od genocidy jiných národů a plenění bohatství jiných zemí. Jediné co by podobné myšlení "mír za každou cenu" přineslo je, že by ztráty materiální i lidské byli na straně okupovaných zemí, a agresor by z toho jen měl prospěch.
Proto je totální hloupost a absolutní chyba, byť jen na milisekundu pomyslet na politiku míru za každou cenu, tedy i za cenu zániku samostatného státu nebo části státu, a svobody národa.

Žádné komentáře:

Okomentovat