neděle 10. dubna 2022

Co je hlavní důvod na rozdílné vidění světa?

Proč země třetího světa nevidí v Rusku to, co vyspělý demokratický západ? Ukázka, proč tzv. třetí svět je třetím světem? Otázkou je, proč to tak je. Tím myslím jejich smýšlení. Proč je pro ně demokracie, svoboda, západní pohled na život, tak strašně moc odpuzující a nepřijatelné.

A určitě to není tím, že třetí svět byl kolonií vyspělého západu, protože to si dnes může osobně pamatovat už jen nejstarší generace (70+) z populace zemí třetího světa. A vzhledem k průměrnému věku dožití ve třetím světě, si to už možná dnes, už nepamatuje osobně prakticky nikdo z populace třetího světa.

A ani zásah západu ve válkách třetího světa, nemůžou být tím hlavním, proč je nálada třetího světa, tak protizápadní. Vždyť tam nezasahuje a nezasahoval jen západ, ale i východ. Respektive, ne jen demokratické státy, ale i totalitní, tedy komunistický blok, momentálně Rusko a Čína.

Nevím, ale myslím si, že to je tím, jak žije celá ta konkrétní společnost. Že v myšlení nerozhoduje to, či to byla kolonie, kdo na koho střílel, kdo koho chránil, kdo komu pomohl, kdo komu nepomohl. Ale je to o tom, jak kdo, v kterém státě žije, jak tam společnost myslí, jak moc je odlišná od té naší (ve třetím světě) společnosti.

A to je rozhodující pro celou společnost v myšlení a rozhodování ve státech třetího světa. Společnost vyspělého demokratického západu je úplně jiná než společnost třetího světa. Je i úplně jiná, než polečnost totalitního světa (komunistického bloku, dnes především Ruska a Číny).

A třetímu světu je blíže ta společnost komunistického bloku (dnes Ruska a Číny), než společnost demokratického světa. Demokracie, svoboda, lidská práva, opozice. Rovná práva pro ženy, menšiny národnostní ale i skupin jako jsou gayové a lesby. Ale i náboženská tolerance, individualismus jednotlivce. To jsou pro některé společnosti třetího světa, neakceptovatelné.

A tady je možná ten hlavní problém, proč třetí svět může fandit takovým režimům, jako je ruský putinismus nebo čínský komunismus. Co s tím? Více propagovat a vysvětlovat výhody demokracie. A pomáhat hlavně vzdělávat lidi ve třetím světě.

Žádné komentáře:

Okomentovat