pondělí 11. ledna 2016

Pokud Arabové a islám, nebudou sami chtít změnu, nezmění se. Jenom k horšímu!

Islám, radikály islámu, Araby, se sice dají porazit vojensky, jak ukázala 1 i 2 Irácká válka a Afghánistán. Ale nedá se jim násilím vnutit demokracie, jak jí bránit a bojovat proti radikálům, a už vůbec ne, kdo jim má vládnout. Arabové, islám, budou muset tu demokracii, objevit sami. A sami jí chtít bránit a bojovat proti islamistům. A sami přijít na to, kdo je pro ně ten nejlepší vládce. Zatím je pro ně Islámský stát lepší, než demokracie. A Husajn, Kadaví, a nyní Asad byli, a je, stále přijatelnější, než ti vládci, které by tam chtěla západní demokracie. Arabové, islám, musí na vše, co by jim ráda západní demokracie vnutila, přijít opravdu sami. Zásah z venčí, udělá více zla než užitku. 

Jinak. Co by se stalo, kdyby nám, Evropanům, někdo chtěl vnutit Arabský (Africký, Asijský...) způsob života? Asi bychom se bránili stejně. A nejspíš bychom také spíše fandili Evropským, křesťanským radikálům, kdyby bojovali proti "těm ostatním". Myslím si, že kdyby to bylo opačně. Kdyby Arabský svět byl o 500 let dopředu, a Evropa žila na úrovni 15 (respektive 16) století. A byla tu doba temna, pálení čarodějnic, církev tvrdě dbala na církevních tradicích. Co by se stalo, kdyby sem přišel Arab, a chtěl po nás, aby jsme nejednali tak, jak nám velí naše církev. Ale aby jsme jednali podle demokratických pravidel u nich. A kdyby se to někomu nelíbilo, a šel by bojovat proti Evropským vládám a proti samotným Arabům, jemu dostupným způsobem. Komu by jsme fandili?

Pokud si představíme, jak se v Evropě žilo, jak se rozhodovalo, kdo vládl a jak. Tak on to zase takový rozdíl od Arabského světa dnes, není. A jsem přesvědčen, že bychom s tím světem, který by nám něco chtěl nutit, bojovali stejně. A na čí straně bychom byli, když by se objevili nějací "Husité" a bojovali by za náš způsob života, za naší víru? Jistě, bylo by to radikální, a mnozí by s nimi nesouhlasili (s Husity taky každý nebyl). Ale koho by náš národ spíše podpořil a spíše pochopil? Na 100° Husity! Proto, pokud nebudou chtít Arabové, změnit svůj styl života, tak se to nezmění, naopak: bude hůř! Jak ukazuje IS.

Žádné komentáře:

Okomentovat