středa 31. srpna 2022

Spi a sni svůj sem o komunismu Gorbačove

Samozřejmě jak Gorbačov tak o 20 let dříve Dubček, nechtěli zničit komunismus. Chtěli ho jen zreformovat. Ovšem oba nechápali, že komunismus je nereformovatelný. Komunismus je jen příčinou krize (válek, hospodářské), stejně tak jako nacismus a fašismus, nikoliv vývoj lidstva. 

A oba se bláhově domnívali, že komunismus je jediná správná cesta pro lidstvo. A lidé je podpoří a nenechají ho padnout, a nenechají si ho vzít. Přeci neudělá lidstvo krok vzad. Ale díky nim (Gorbačovovi a Dubčekovi) se dokázalo, že komunisté nikdy nepochopili a nepochopí co skutečně lidi chtějí. Proto nemůže komunismus nikdy vyhrát a nikdy se vrátit, bez další krize. 

Přesto jsem rád, že oba zasáhli do dějin. Jeden neúspěšně díky komunistickému myšlení v Moskvě (Dubček), druhý z pohledu lidstva, a mezinárodní historie úspěšně, z pohledu komunistů ale tragicky a neúspěšně (Gorbačov). Nebýt Gorbačova, zřejmě by tu do dnes komunisté byli, a buď by tu byl režim čínský nebo sovětský. Proto, díky Gorbačove, i když jste to nechtěl a myslel to jinak. Ale díky. 👍 👏

Žádné komentáře:

Okomentovat