sobota 6. srpna 2022

Důchodová otázka

Četl jsem názor o zrušení důchodů a že by se měli rodiče postarat tím, že budou rodit děti a tak si zajistí ve stáří péči skrz potomky. S odvoláním na dávnou minulost. A jako lék na plodnost, stárnutí a důchodovou zátěž státu. Někdo by to řešil i zákonem o vyživovací povinnosti k rodičům. 

Bohužel, tak jednoduché to nebude. Mnoho lidí má třeba pejsky i proto, že jejich děti na ně kašlou. Mít dítě (děti) ještě neznamená, že se o vás někdo postará. Chtělo by to pořádně prostudovat lidskou společnost až do počátku 20st. aby se dal najít návod, jak to bude fungovat dnes. 

Hlavně zohlednit život tenkrát a dnes. Na úplném zrušení důchodů, by chtělo asi pracovat mnohem více než na reformě důchodů.

A už fakt vidím situaci kdy se děti budou s rodiči soudit o vyživovací povinnost kvůli tomu že rodiče jsou schopni se ještě sami živit. Mé mámě je 90. A ještě nedávno byla celkem fit. Asi ještě v 85.Fyzicky by ještě byla celkem fit, ale má Alzheimera. 

Takže by lidé museli pracovat třeba jako vrátní nebo pomocné síly v kuchyni, nebo uklízeči, prostě v méně fyzicky a mentálně náročných zaměstnání dokud nepadnou? No, fakt by mě zajímalo jak by to soudy řešili a vymáhali. 👍

A berete v úvahu i postižení dětí nebo jejich úmrtí? Nebo situaci kdy jsou lidé neplodní jako třeba já? A co stav, kdy je jeden plodný a druhý ne? To by byl důvod k rozvodu aby si lidé našli plodné partnery? A co kdyby plodný z páru chtěl aby dítě živilo jen jeho ne toho neplodného? 

Rozhodovalo by se potom, že by děti živili jen toho kdo je splodil a ne toho kdo je nesplodil? To by taky mohla být zajímavá soudní pře. Asi by padli všechny adopce a osvojení a náhradní péče. Protože by neplodní rodiče raději vydělávali na své zajištění v době stáří než na děti.

A co ty odložené a týrané děti. Jak by jim muselo být, kdyby živili někoho, kdo se k nim choval zle a koho celý život neviděli? A jak by bylo takovým dětem, kdyby chtěli živit své adoptivní rodiče a najednou by museli ještě živit ty které se o ně celý život nezajímali?

Prostě, pokud se nenajde způsob jak tohle vše vyřešit, tak důchody musí být. Buď se najde způsob jak změnit lidstvo, nebo důchody ponechat. Jinak nám hrozí tisíce chudobinců nebo hůř, statisíce starých bezdomovců, kde budou staří lidé už jen v bídě dožívá své životy.

Žádné komentáře:

Okomentovat