sobota 6. srpna 2022

BRICS jako vlhký sen komunistů

Když se poprvé začalo mluvit o tzv. BRICSitu, tak byla zrovna světová bankovní krize, a hlavně komunisti už tu jásali, jak končí éra západní civilizace. Hlavně USA a EU. Že hlavní tahouni budou státy BRICS. Já si tenkrát říkal, že HDP je o množství výroby a služeb, ne o vyspělosti ekonomiky a životní úrovni. A bylo by hodně smutný, aby minimálně dvě z těch zemí, Indie a Čína, kde žije čtvrtina lidstva, kdyby ta čtvrtina lidstva nedokázala vyrobit spoustu výrobků a mít pro své obyvatele spousty dalších služeb. 
No a potom je také velký rozdíl v tom růstu ekonomiky. Když někdo díky stroji vyrobí 100 ks něčeho, a potom se mu podaří vyrobit 101 kusů, tak HDP se mu zvedl o 1%. No a někdo vyráběl 1 ks za stejnou dobu, a dostal stroj díky němu vyrobí také 101 ks. Tak jeho HDP se zvedne o 100%. Oba vyrobí stejně, i když by někdo mohl říci, že tomu druhému HDP stoupá více, vypadá to jako by byl na tom ekonomicky lépe. 
No a komunisti to prezentovali přesně tak. Že v zemích BRICSitu roste Xkrát rychleji HDP, zatím co na západě klesá nebo jen mírně roste. Horší je, že tuto logiku přebrala i média. A teď se čím dál víc ukazuje, že vyrobit něčeho plné sklady, ještě neznamená vyspělost ekonomiky. A vzhledem k tomu, jaké režimy panují především v těch tří největších zemí BRICS, russácko, Čína, Indie, tak toto združení bude mít do vyspělosti, prosperity, ekonomických tahounů lidstva, ještě hodně daleko.

Žádné komentáře:

Okomentovat