sobota 27. srpna 2022

Byli tři odboje?

Byli tři, dva, nebo jeden odboj? Myslím že záleží na historii, a kdo je vítěz a poražený. Paralela je mezi Československem a Ukrajinou. Kdyby byl Stalin po válce poražen a vlasovci by byli jednou z armád, která by ho porazila, tak by byli také takové "československé legie" ale Ruské. Oni i ty československé legie byli něco jako "vlasovci". A kdyby vyhrálo Rakousko-Uhersko, tak by československé legie dopadli tak jako vlasovci. Tak i když se to už traduje, tak legie bych za odboj nepovažoval taky.
Zase na druhou stranu, byl tu odboj stejně tak, jako za druhé války. Akorát, nebyl to odboj proti okupaci ale proti vlastnímu státu. A ten bych přirovnal k banderovcům. Protože to byl odboj nacionalistů za odtržení od státu. A opět, kdyby vyhrálo R-U, tak dnes se o strůjcích odboje neučíme jako o hrdinech a odboji, ale o zrádcích a zločincích. Jako se tak o Banderovcích učí (učilo) v celém sovětském bloku, a komunisté a russáci to tak šíří stále. 
Ale takto bychom se mohli dívat na všechny odboje. Tak že, asi ano. Byli tři odboje, jinak by nemohl být ani jeden. Akorát každý z odbojů bojoval za něco jiného. První za samostatnost Českého království, tedy za samostatný stát, od velké války už ne Český ale Československý. Druhý za osvobození Československa, třetí za demokracii v Československu, tedy za svobodu člověka. Který z nich byl ten správný odboj a který už odbojem nebyl? Pro jedny jsou všechny tři odboje zrada a zločin, pro druhé hrdinství a vlastenectví. 

Žádné komentáře:

Okomentovat