úterý 12. července 2022

Proč je u nás těžké srovnávat nasizmus a komunismus

V čem to je, že jsme národem, kterému nevadí komunismus a jeho zločiny. Tedy, naštěstí ho už nechce zpět 95% populace. Ale stejně. Proč? 
Asi 90% rodin (a nebál bych se to zvýšit až k 99%) mělo někoho u komunistů. A tak je pro 90% populace nemyslitelné spojovat komunisty a nacisty nebo fašisty. 
Přece můj otec, matka, děda, babička, strejda, teta, brácha, ségra, sestřenice, bratranec, nemohli být takový svině a zločinci. Vždyť si se mnou hráli, povídali, dávali dárky, jezdili na výlety... No copak by takový mohli být zločinci? 
A když k tomu přidáme cenzuru, a defakto zničenou opozici v 50tych letech, tak že jsme žili jen v bublině, kterou nám komunisti udělali, kdy jsme slyšeli jen ty zprávy o socialistickém ráji. 
No a potom ta bublina praskla. Otevřel se před námi svět, se všemi těmi dobrými, ale i špatnými stránkami. A zjišťujeme že svět není ráj, ale není ani peklo. Ale protože jsme před tím slyšeli jen o tom komunistickém ráji, tak se některým zdá, že dnes je to peklo, protože o běžném životě jsme nic nevěděli. 
No a tak je tu stále cca 20% těch, co chtějí zase ten komunismus, dalších cca 40% co by rádi něco mezi. Takový komunismus s lidskou tváří A jen cca 40% těch, co tu nechtějí komunismus s tváří i bez tváře. 
A vzhledem k tomu jak dopadají volby (od 50 na 50, po 60 na 40) to vypadá, že tu je cca 20% voličů, co mění stanovisko podle situace. Ale většinou tu mají převahu levicový voliči. Naštěstí ale ne už ty extrémní, krajně levicoví. 

Žádné komentáře:

Okomentovat