pátek 9. dubna 2021

Cesta k vládě vede přes vzájemnou spolupráci, ne přes vzájemným boj.

 Lidi, neblbněte. Jestli neodstraníme bureše, tak za pár let, dojdeme ke státnímu bankrotu a podobnému režimu, jako je v Maďarsku a Polsku, a budeme se mílovými kroky blížit režimu v Rusku. To chceme?

Jediní, kdo jsou schopní bureše a jeho anofert odstranit, jsou teď obě koalice. Z toho koalice Piráti STAN, ho dokonce porazit. A s kým budou moci sestavit vládu? S burešovím anofertem? ČSSD, SPD a KSČ(M)? To chceme?

Myslím že jediným přirozeným koaličním partnerem PirátiSTAN, je jen koalice Spolu. Jistě, samozřejmě koalice Piráti STAN, jsou z pohledu západní Evropy a USA, tou levicí. Koalice Spolu tou pravicí. Ale...

Jaká je jiná šance, odstavit bureše od moci, aby už nemohl škodit? A jaká je jiná šance, aby se konečně burešovi kauzy, dotáhli do konce? Žádná jiná, než spojenectví těchto dvou subjektů, i když by to přineslo, první velmi širokou vládní koalici, levo-pravou.

Samozřejmě, ta levá koalice, není rozhodně rudá koalice. Ale takhle vidím skutečně moderní levici 21 st.. Piráti rozhodně nejsou komunisté (bolševici, marxisti, ani s předponou neo...). Kdo si to myslí, záměrně lže, nebo je hlupák.


Jistě, především jsou Piráti mladí, nezkušení, komunismus nezažili, ani se o něm neučili. Jistě, možná měli rodiče, kterým se komunismus líbil, a ty je mohli ovlivnit. Ale pochybuji o tom, protože to by nezakládali Pirátskou stranu, ale vstoupili by do komunistické.

Naopak si myslím, a jsem o tom přesvědčen, že Piráti nechtějí komunismus. Ano, mnozí z nich jsou kontroverzní, ale spíše proto, že jsou mladí a příliš hrr, než ideologie. K mládí patří víc mluvit než myslet. A také burat staré a stavět nové. 

Opravdu, oni nejsou komunisté, ale jsou jen levicový. Což naopak vidím jako dobrou zprávu pro nás. Na západě platí, že mladí jsou levicový a stáří pravicový. Což na východě bylo naopak. Opět v tom vidím, že se tomu západu blížime. 

Dokonce je pořekadlo, kdo nebyl do 30 komunista, nemá srdce. Kdo jím je po 30, nemá rozum. Ale ani na západě, ani u nás, to nemá s komunismem nic společného, a nejde tu o komunismus, ale o "vzpouru" generací.


Opravdu si někdo může myslet, že by STAN šel do koalice s komunisty? To jako fakt? Určitě ne. A opravdu si myslíte, že kdyby Piráti byli komunisté, že by spíš neutvořili koalici s komunisty a socany?

Ne, Piráti rozhodně nebudou chtít znárodnění průmyslu a združstevnění zemědělství. Nevezmou živnost živnostníkům, provozovnu pekaři, řezníkovi, prodavači, truhláři... a dalším.

Ne, nezačnou zase s plánovanou ekonomikou. Nebudou zavírat a popravovat své odpůrce. Nezačnou vyvlastňovat majetky. Nic takového nebudou dělat.

Oni nejsou komunisti, jen jsou levičáci. A nejsou ani levicí z východu a z 19 nebo 20 století. Ale jsou moderní levicí, z 21 století. Takovou levici jsme potřebovali. Stejně tak, jako potřebujeme pravici. Moderní pravici vidím v top09, a snad se jí stane i ODS. 


Zřejmě se nám tu rodí moderní levice a pravice. Je potřeba, aby už konečně zanikli ty staré formy levo pravé politiky (burešuv anofert, socani, lidovci) a jaké koliv extrémní strany (KSČ(M), SPD).

První krok k moderní politice může nastat už letos, po podzimních volbách. Ale to půjde jedině tak, že buď jedna z koalic vyhraje s 51% , nebo když se obě koalice spojí.

Vzhledem k tomu, že jedna koalice je středolevicová a druhá středopravicová, tak to bude chtít hodně tolerance, odříkání, ústupků. Aby to nebyla vláda jen na dobu nezbytně nutnou. Která se rozpadne po prvním problému. A do roka se budou konat další volby.

Aby se tak nestalo, musí se už teď začít obě koalice tolerovat, vyjednávat základní body budoucí vlády. Nesmí se vzájemně okopávat. 

Protože potom by nejen těžko mohli složit funkční vládu. Ale nemohli by tu vládu ani obhájit před svými voliči. Voliči také potřebují vidět nějakou naději na funkční vládu. Těžko přijdou k volbám a budou volit jednu z koalic, když uvidí beznaděj. 

Když uvidí, že stejně nedají obě koalice vládu dohromady. Nebo když jí dohromady dají, tak bude nestabilní, a do roka padne. Nebo hůř, nakonec zjistí, že ani jedna koalice nebude bez burešova anofertu, KSČ(M), SPD možná. A nebo, nakonec se rovnou spojí s burešovím agrofertem. 


Proto, vážení politici demokratických koalic. Ukažte nám, že má cenu vás volit. Že budete schopni složit stabilní vládu. Že i přes nějaké rozdíly, jste schopní vytvořit program vlády. Chovejte se tak, abychom vám věřili a volili vás. Své voliče, nás, nezískáte vzájemným okopáváním. Ale tím, že jste schopni se dohodnout. Tím získáte nejvíc voličů, ne tím, že se o ně budete přetahovat, i za cenu vzájemných bojů. 

Děkuji za pochopení. 

Žádné komentáře:

Okomentovat