čtvrtek 19. září 2024

Stát by neměl platit strany

Očividně je nejvyšší čas přestat platit strany ze státního. Po revoluci to dávalo smysl, protože nové politické subjekty neměli peníze. Tedy kromě komoušů, lidovců a socialistů, který jako strany ve vládě měli své majetky. Ale po 35 letech, kdy už jsou zajeté další subjekty a kdy už většinou vznikají jen obskurní politická uskupení, je to zbytečné. 
Za prvé by se trochu vyčistila politická scéna od různých stran typu mimozemšťané. Za druhé by přežili jen ty se skutečným programem a pevnou voličskou základnou a členskou základnou, což by vedlo k tomu že budou v každé obci. Za třetí by ty strany byli všude na všech úrovních, a tím by se i zpřehlednil politický systém. Za čtvrté by se ukázala skutečná životaschopnost politického subjektu, a tím i důvod proč ten subjekt volit. 
Protože by ten subjekt měl své zástupce v každé obci, tak že by o nich věděli všude a všude by byli blízko voličům, čímž by ušetřili za reklamu. A jediné co by měli od státu, jsou rozhovory a debaty ve veřejnoprávních médiích. A co si budeme povídat, ono to v podstatě funguje už i dnes. Pro voliče konkrétních stran už ani netřeba reklam a předvolebních akcí (kvůli kterým se ty strany platí) protože oni jsou už léta rozhodnutí volit ty své strany. 
A u nevoličů, kvůli kterým se ty reklamy a akce konají, je jen malá šance je přesvědčit na svou stranu. Ty přesvědčí akorát nějaké nebezpečí a snižující se jejich životní úroveň. A to je také důvod agresivních reklam extremistů a populistů, které šíří strach. A stát jim na to šíření strachu přispívá. Ty co chodí volit potom přesvědčí výsledky těch stran. A na to nepotřebují příspěvek od státu, ale naopak ty strany dávají svou prací příspěvek státu, potažmo nám všem.

Žádné komentáře:

Okomentovat