neděle 16. června 2024

Původní velikost státu nedává právo na opětovné rozšíření 2

Státy a národy se vždy rozšiřovali na úkor jiných států a národů. Číně přece od počátku nepatřila celá dnešní Čína. Stejně tak russácko taky od počátku nebylo tak velké. Ale abych šel blíž k domovu, původní český národ obýval jen pražskou kotlinu a blízké okolí no a dnes? 
Přemyslovci ale byli silnější než další kmeny, a tak dnes žijí Čechové na území dnešního Česka. Tedy pardón, Čechové Moravané a Slezané, které si stále ponechali svou identitu v rámci Česka. 
Historické mapy ukazují rozpínavost silnějších států a národů, na úkor těch slabších. Ovšem to nezakládá právo si zpět vzít opětovně ztracená území. A už vůbec né s výmluvou: ale to území nám dříve patřilo.🤦
Né, nikdo nemá právo na jiná území jen proto, že ho dříve vlastnili. 
A né, nejsem odpůrcem russáckého a čínsského imperialismu, protože nemám rád russácko a čínssko, ale protože nesouhlasím s imperiálními choutkami těchto států. To už bych musel souhlasit že Německo má právo na Sudety, Rakousko na Česko, Maďarsko na Slovensko a nároky na kolonie bývalých koloniálních říší.
A prý na jaké straně bych stál, pokud by nějaký národ chtěl samostatnost na jiném státě. Tak já bych stál na straně práva toho národa. Tedy pokud by ten národ nechtěl jen převzít moc nad celým původním státem (Arabové v Izraeli) ale chtěl skutečnou samostatnost. A taky záleží na způsobu. 
Kdyby ten národ cíleně ničil a vraždil civilisty a civilní objekty, a učil už své děti nenávisti k tomu státu, tak bych byl na straně toho státu. Protože by se akorát ukázalo, že ten národ chce jen získat moc nad tím státem a jeho obyvateli. 
Kdyby Arabové v Palestině chtěli už mají svůj stát 75 let. Ale oni chtějí především zničit Izrael a vyhnat nebo pozabíjet Židy. Kdyby stejně tak jako Arabové v Palestině chtěli Tibeťané nebo Ujgurové svůj stát, podporoval bych Čínu jako podporuji Izrael. Kdyby ale chtěli svůj stát stylem Gándhího, Masaryka, apod., tak budu stát proti Číně i proti Izraeli. 

Žádné komentáře:

Okomentovat