pondělí 17. června 2024

Tato vláda je o budoucnosti. Tato opozice je bez další budoucnosti.

Rozumím nespokojenosti některých voličů s vládou. Ale i když se nám to nemusí líbit, tak situace je taková, že po předchozích levicových a populistických vládách, zůstali státní finance v dezolátním stavu. A téhle vládě nakonec nezbylo než volit mezi snižováním výdajů (nižší důchody, platy, dávky) zvyšováním příjmů (vyšší daně) nebo kompromis (od obojího něco). 
Vybrali si kompromis s tím, že samozřejmě někde uberou a jinde přidaj. A i v tom přidání nebo ubrání se snaží o kompromis. Samozřejmě to bolí. Ale rozhodně nemůžou jít populisticko extremistckou cestou, tedy co navrhuje opozice: snížit příjmy (daně a další poplatky) zvýšit výdaje (přidat na důchody, platy, přídavky) a slibovat vyrovnaný rozpočet, jak slibuje opozice. 
To že se vládě pomalu daří opravit státní finance je vidět v tom, že se dluh státu postupně snižuje, a snižuje se i zadlužení státu k HDP. Za burešovi vlády končil deficit 400 miliard a zadluženost 7% HDP, a na roky 22 a 23 byl naplánovaný deficit kolem 400 miliardy, na roky 24 a 25 přes 300 miliard. 
Tato vláda v roce 22 skrouhla deficit na 280 miliard a nebýt války tak ho dodrží, ale nakonec skončil na 360 miliard. Rok 23 už byl necelých 290 miliard a 4% HDP. Tedy se snižování zadluženosti daří. Tato vláda ušetřila za 2 roky přes 150 miliard. A to díky kompromisům. 
Kdyby chtěla být populistickou nebo extrémní vládou, tak na reformy kašle, snižuje příjmy a zvyšuje výdaje, tak jak to bylo a jak to opozie opět slibuje. To že by státní dluh byl o 200 a víc miliard větší, je snad víc než jisté. Prostě nechtějte po vládě zázraky a populistické plány. Chtějte po vládě realistické plány.
Samozřejmě, že až tato vláda skončí tak bude o bilion víc dluhu. Ale je to tím, že tak to nastavili především předchozí vlády a sešup zavedla burešova vláda. Za její vlády by nebyl už teď dluh (po 3 letech) o 800 miliard ale už o ten bilión vyšší. A to nepočítám s tím jak by to bylo skutečně ale z jejich (burešových) prognóz. 
Tedy nepočítám do toho jejich další populistické kroky, třeba před senátními volbami 22, euro volbami 24 a komunálními a senátními volbami 24, a samozřejmě před parlamentními volbami 25. Podle prognóz burešovi vlády by v roce 25 byl dluh vyšší od 1,5 bilionů, bez započtení populistických kroků před volbami. Této vládě to vychází kolem 1 až 1,2 bilionu. 
Ale pravda, potřebujeme aby vláda byla odvážnější. I když, být odvážnější v národě, kde 20% populace volí extrémisty a 40% populace volí populisty, je docela heroický úkol. Ale samozřejmě i já bych přitvrdil. Ale myslete na to, že i vládním stranám jde o to vyhrát další volby, aby mohli pokračovat v reformách. Proto musí dělat reformy sice v dostatečné míře a rychlosti, ale né na plný plyn a bolestivější cestou. 
Každopádně, pokud dostane tato vláda ještě další mandát, reformy pro budoucnost budou pokračovat. Pokud se k moci dostane tato opozice, reformy se zastaví a budoucnost budeme mít velmi špatnou. Nemysleme na sebe, na přítomnost, ale na naše potomky a na budoucnost. 

Žádné komentáře:

Okomentovat