středa 26. června 2024

Jsem pro slučování obcí

Jsem pro slučování obcí. Stejně to v drtivé většině vzniklo v první polovině 90tých let, kdy vzniklo asi "milión" politických subjektů, a pomalu "každá čtvrť a delší ulice" chtěla mít svou samosprávu. A nevím jak to plánují, ale šlo by to třeba eliminovat příjmy obcí. A dotace dostane jen samostatná obec. 
Za samostatnou obec bude považována obec kde mají vlastní funkční školu, školku, kamenný obchod, zastávku hromadné dopravy, poštu (třeba i formou balikoven, boxů, úložen), která si dokáže sama udržovat, opravovat a modernizovat infrastrukturu, hasiče, obecního policajta a s minimálně 3 000 obyvatel. Samostatné obce budou města a městice, ostatní (bez škol, školek, obchodů, hromadné dopravy, pošty) budou osady, spadající pod nejbližší obec (město a mestic)
Pro někoho samostatné celky jsou lepší, protože se lidé znají a tak si zvolí toho nejlepšího. Tak ono by to tak zůstalo v podstatě i po sloučení.
Pepík z Horní Lhoty by dostal nejvíc hlasů protože je největší a tak ho zná nejvíce lidí, Franta z Dolní Lhoty by dostal méně hlasů, protože je tam méně lidí který ho znají. A Lojza ze Zastrčené Lhoty by dostal ještě méně hlasů protože tam je ještě méně lidí který ho znají. 
No a tak by (né nutně) vždy vyhrál Pepa, ale když bude Pepa dobrým starostou, tak se bude dobře starat i o Dolní a Zastrčenou Lhotu a tak si získá lidi i z těchto Lhot. A pokud Franta nebo Lojza budou lepší než Pepa tak budou dělat to, že budou známy ve všech Lhotách a v dalších volbách je budou volit i v Horní Lhotě a tak se může i Lojza z nejmenší Zastrčené Lhoty stát starostou. 
Nakonec, v Praze a bývalých krajských a okresních městech už to defakto takto probíhá. Řekl bych že problém nebyl ani tak v tom že v menších celcích se lidi znali ale šlo právě o toho Pepu Frantu a Lojzu, který prostě chtěli sami rozhodovat a aby měli úřad na své návsi a nemuseli jít na úřad přes kopec. A dneska by to byl problém ne kvůli samotnému sloučení, ale protože by každý chtěl aby byl starostou právě ten Pepa nebo Lojza nebo Franta, protože je jejich. A aby byl úřad na jejich návsi v té jejich Lhotě a né přes kopec ve vedlejší. 
A co si budeme povídat, čím větší celek tím vyšší životní úroveň obyvatel. Protože větší celek se dokáže lépe postarat o potřeby obyvatel. To nám ukazuje tisíciletá historická zkušenost, že se lépe žije ve větších celcích než v menších. Proto také vznikaly. Kdyby to bylo naopak tak dnes neexistuje jediné město. A co si budeme… větší celky nám umožňují i větší zemědělskou plochu a tím obživu více lidí. Protože ve větších celcích se staví do výšky a tak se zabírá méně půdy.
Města po celém světě se rozrůstají nejen tím že se městská populace rozmnožuje ale i začleňováním okolních obcí. Samotné slučování tedy není na škodu, naopak. Ale musí se to dělat tak aby ro vyhovovalo všem. A to tím, že výhody převáží nad nevýhodami. A v drtivé většině to přináší výhody.

Žádné komentáře:

Okomentovat