neděle 17. prosince 2023

Musíme přejít na obnovitelné zdroje co nejdříve

Je třeba urychlit vývoj výroby elektřiny u obnovitelných zdrojů. A rychle změnit náš způsob života. Jiná cesta nevede. Cesta kterou zatím jdeme jednou skončí a až potom hledat východisko, bude hodně bolet. Kdo se vydal již jinou cestou než jde drtivá většina lidstva, bude mít takový náskok, který to ostatní budou těžko dohánět. 
A jádro nestačí, i když jsou odhady zásob uranu na asi 100 milionů let a některé odhady jsou jen na desítky milionů. A pravda, za 1 až 2 miliardy let, tu už život nebude kvůli zvětšení Slunce. Ale tím se myslí život jako takový, né lidi a zvířata. Ale buď nějaký podzemní hmyz nebo spíš jen bakterie a viry. U lidí a zvířat tu už nejspíš podmínky pro život nebudou. 
Ale dnes se těží už mnohem slabší uran než v počátku. Dříve měli rudy tak 20% užitkového uranu, dnes tak 1%. Potřebný Uran se dá těžit v podstatě ze všeho, včetně mořské vody. Uran je všude i v našich tělech. Ale samozřejmě se jedná o promile a méně potřebného uranu na výrobu energie. Proto by byla těžba stále dražší a dražší, až by se už nevyplatila.
Ale je tu ještě jedna věc. Dnes zaujímá jaderná energetika celosvětově asi 15 až 20% spotřeby. Když to bude 100%, tak se samozřejmě musí zvýšit těžba a tím snížit zásoby uranu. Tak že by to nebylo 100 milionů let ale tak polovina? Možná méně? A také nevím jestli se počítá s tím, že už za pár tisíc let nejdéle za milion let, bude mít i nejzapadlejší vesnice v Africe, plnou elektrifikaci každá domácnost. 
Že každý člověk na zemi bude žít v plně elektrifikovaném prostředí. V každé chatrči budou domácí spotřebiče, komunikační zařízení, domácí elektronika, elektro auto... A bude nás víc než dnes. Odhad populace je tak max. 11 miliard. Potom prý se příroda postará aby jsme nepřibývali (jak?). A možná budou už i elektrifikovaná letadla, která budou v každé vesnici, protože lidé se budou chtít podívat pohodlně do celého světa.
Na uživení celé populace bude muset být změněno celé zemědělství. Které bude muset být celé elektronické. Lidé budou chtít mít vysokou životní úroveň. Ne nemyslím jen na plné trezory bohatých. Ale na pitnou vodu, klimatizaci (která bude čím dál víc potřeba s přibližujícím se sluncem), pohodlí domova (dnes se tomu říká chytré domy či byty, kdy se dům sám uklidí, zařídí nákup, uvaří, pohlídá, zavolá pomoc), mobilitu (dopravní prostředky) komunikaci (spojení se světem).
Samozřejmě spousty dostupných a fungujících služeb a dostatku. Prostě, toho uranu bude potřeba tolik, že za "chvíli" ho bude nedostatek a tím by se zvýšila cena za energie, a za pár milionů let by nakonec stejně došel. Bez obnovitelných zdrojů (vítr, Slunce, voda) se prostě neobejdeme. Je to tak. Ať se to někomu líbí nebo ne. A kdo bude první kdo to pochopí, bude vítězem.

Žádné komentáře:

Okomentovat