středa 22. února 2023

O anarchistech a komunistech

Jestli jsem pochopil dobře komunisty a anarchisty, že vlády, panovníci, státy jsou špatné a měli by zaniknout. Tak touto cestou kdy nejsou vlády a tím i státy se dostáváme do doby pravěku, kdy lidská společnost byla rozdělena na rodiny a rodinné klany. Každý si hlídal svůj prostor z kterého vyhnal jakýkoliv jiný klan. Tím by se rozbila dnešní společnost založená na národní soudružnosti, protože by nebyl nikdo kdo by jí udržel. Tedy vláda případně panovník. 
A samozřejmě by to znamenalo nižší životní úroveň a postupný zánik civilizačních výhod, jako je infrastruktura, zdravotnictví, školství, obchod, doprava, sociální systém... Nebo si snad vážně myslíte, že by se sešlo (v českém případě) cca 5 mil rodin, respektive cca 1 mil klanů (příbuzenství), který by se dohodly na společné kase (v rámci Čech) kam budou přispívat na společné výdaje za infrastrukturu, zdravotnictví, školství, obchod, doprava, sociální systém...? 
A hlavně, že nikdo necouvne a nebude na to kašlat? Bez dohody všech klanů prostě zanikne vše co už civilizace měla, protože nebude nikdo kdo to bude hlídat a od všech vyžadovat. To dělá vláda a panovník, tedy stát. Pravdivost těchto slov je historicky doložena. Jak dopadl zánik státu u všech dnes už neexistujících civilizací a říší je tou odpovědí na zánik státu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat