pátek 10. února 2023

Problémy s hrdiny národa.

Tiso, Bandera a další.
Myslím že je to hlavně v tom, že si za Tisa Slováci sáhli na "samostatný" stát. Ono je jedno že zase tak samostatný nebyl, protože záleželo jen na nacistickém Německu jak dlouho bude ta nezávislost trvat. A trvala do podzimu 44, kdy přišli potlačit SNP.
Ale to už některým Slovákům nevadí, stejně jako jim nevadí ani ulitba bohům (deportace Židů do koncentráku a spojenectví ve válce) jinak by ta samostatnost možná trvala tak týden po obsazení Čech. To je jim jedno. Oni prostě vidí to, že to byl jejich první stát.
Na další pokus o jakýsi stát čekali do roku 68, kdy měla vzniknout federace, ale opět byla jen na papíře. Tak že odklad státnosti až do roku 89, respektive 92. Tak že se fakt nedivím, že pro Slováky bude Tiso a i Mečiar dva sloupy jejich vlastenectví.
Stejně tak jako u některých Slováků bude Tiso prostě v Pantheonu nejvýznamnějších lidí, bude u Ukrajinců Bandera také v Pantheonu na Ukrajině. Prostě to tak je a bude. Samozřejmě doufám, že se to bude týkat vždy menšiny národa, protože Tiso, Mečiar, ale i Bandera, by neměli být ukazovány jako národní vzory. Ale těch vzorů má mnoho dalších států, na které je lépe zapomenout. Tedy pro většinu národa. 

Žádné komentáře:

Okomentovat