pátek 13. května 2022

Morální bída církve

Objevují se názory, že kdo odsuzuje Duku za jeho prohlášení, nepochopili myšlenku Duky. Tak jsem si článek přečetl a zjistil, že nadpis a článek se shodují, a myslím, že myšlenku, nebo spíš význam slov, naopak spíš nepochopil sám Duka a ti, kdo s ním souhlasí. 
Jistě, samozřejmě odsuzuje násilí, agresi, a samozřejmě souhlasí, že by mělo být násilí a agresor potrestáni. Potud s ním souhlasím. 
Ale nemohu souhlasit s tím, že by se mělo jakkoliv čímkoliv omluvit jednání agresora (rozpoložení). Že by se měl hledat dokonce jiný viník (nadřízený). Že by se mělo hledat nějaké vysvětlení, které by snad mohlo ospravedlnit čin agresora (situace). A dokonce chtít po obětech i odpuštění agresorům, a v případě následků, dokonce akceptovat a přijmout agresy (porodit a vychovat jeho dítě).
Ne pane Duko, a ne vy, co mu dáváte za pravdu. Nemohu jakkoliv a čímkoliv omluvit agresora, chápat agresora, litovat agresora a akceptovat a přijmout agresy.  
Je jen jediný příklad, kdy je agresor opravdu oběť. A to, když je k agresi někým násilím nucen. Třeba: když jí neznásilníš, zabijem tě. Ale potom je skutečně oběť i on, protože agresor je ten, kdo ho k tomu donutil.

Žádné komentáře:

Okomentovat