pátek 25. února 2022

Svět se nepoučil.

Historie se tedy opakuje. Svět si nevšiml jasných signálů. Způsob uchopení moci, pronásledovaní opozice, falšování voleb, zákony oklešťující demokracii, rétorika vládních médií a představitelů vlády. Likvidace nevládních médií i s lidmi. 

A nakonec signálů, které měli být jasné i hloupému. Tedy obsazování okolních území. Osetie, Abcházie, Krym, Doněck, Luhaňsk, pod záminkou ochrany tamních obyvatel. 

Kroky, kterými jsme se blížili tomuto stavu, byli tak jasné. Putin šel jako přes kopírák podle Hitlera. Nejdříve zaútočil hybridní válkou. Dezinformacemi a placenou pátou kolonou. No a nyní chce zaútočit přímo. 

Proč západ neviděl, co vidět měl, už jen proto, že to už jednou bylo. 

První signál měl být zavedení cenzury, likvidace nepohodlných médií, kriminalizace nepohodlných osob, a následně přímá likvidace některých osob. 

Druhým signálem mělo být Čečensko, Gruzie, Ukrajina, rétorika vedení, hybridní útoky, přímé útoky ruských agentů na území EU. 

Proč se nejednalo rázně už dávno? Proč už dávno Rusko není izolováno? Proč se tam pořádají MS, ME, Olympiády a další sportovní a kulturní akce? Proč se s Ruskem obchoduje? Proč se už dávno Rusko nevyloučilo z RB OSN? 

Rusko mělo být totálně izolováno, nejpozději při okupaci Krymu, když už ne dříve. Není divu, že se Rusko chová čím dál troufaleji. 

Západ ani nemrk, když zlikvidoval nebo hodně omezil demokracii. Dobře, nepletl se do vnitřních záležitostí Ruska. Ale měl zbystřit. 

Trošičku zvedl obočí nad hybridními útoky a rétorikou proti západu. To už měl západ reagovat, protože to byl jasný útok. Minimálně nějakou protestní akcí. Vždyť Rusko takto protestuje při sebemenší hlouposti. Třeba odstraňování soch. 

Při Čečensku se jenom zamračil. Při Gruzii zvedl prst a udělal hen tytyty. Až při Krymu už začal protestovat a uvalovat sankce. Špatně a zbytečně, jak ukazuje další průběh. 

Západ neměl nic přehlížet a spokojit se jen s protesty a sankcemy. Ale měl pritvrdit, totálně izolovat Rusko, a trvat na vrácení okupovanych území. 

A hlavně na nic nečekat, a pokud Ukrajina, Gruzie, a další státy budou chtít, tak je přijmout do NATO, nebo z nich udělat něco jako "předčleny či budoucí členy, prostě čekatele", pro které bude platit jeden bod: tedy, že pokud budou napadeny, tak to bude napadení už člena NATO.

Žádné komentáře:

Okomentovat