pátek 3. prosince 2021

Válka ještě není prohraná, ale první bitvu vyhrál prasedent lihoš.

 Začínám mít pocit, že se vyplňuje část mé předpovědi. Že lihoš bude prodlužovat jmenování vlády. V mé předpovědi byl zahrnut bureš a jeho anofert, jako vítěz voleb. Tento tah nakonec lihoš vynechal a přeskočil ho hned na jmenování pana Fialy. 

To že to bylo zřejmě dohodnuto s burešem, se můžeme domnívat, ale důkaz by bylo jen jejich přiznání. A proč se tak dohodly, také můžeme jen hádat. Podle mě to nebylo kvůli nemožnosti bureše sestavit vládu, ale nynější stav krize a velmi špatný ekonomický výhled. 

Co ale bude dál? Podle mě bude jmenování prodlužovat neustálými nesmysly. 13 prosince to rozhodně nebude. Lihoš vyhrál první bitvu nad novou vládou tím, že vláda po jeho rozhodnutí si povídat, nebouchla do stolu a netrvala na jmenování vlády okamžitě. Tím získal pocit, že je pánem situace, a bude si chtít toto vítězství, co nejvíce užít. 

Nejdříve odmítne minimálně jednoho ministra, a bude na tom trvat. Panu Fialovy zbyde jediné řešení. Kompetenční žaloba. Rozhodnutí ÚS, bude trvat (nevím) asi 2 až 3 měsíce. Tak že, vláda bude jmenována možná až v únoru nebo v březnu. 

A to možná i déle. Do teď si ústavou a soudy vytíral prdel, a nevidím důvod, proč by najednou jednal jinak. Minimálně tím, že si na jmenování vlády, určí takový datum, který si zvolí sám, protože mu ho ústava neukládá. Tak že, můžeme mít vládu třeba až na velikonoce, tedy v dubnu. 

Pokud mu projde nejmenování vlády už v půlce prosince, naopak mu projde protahování do března a možná i dubna, tak to bude vítězství lihoše a bureše, na plné čáře. 

Za prvé, prakticky bude pro ČR propadák v předsednictví EU. Za druhé, prakticky do poloviny roku bude stát hospodařit v provizorium s nedozírnými důsledky. Za třetí, vláda bude mít na svůj program o rok méně, tak se nepodaří vše, co by chtěli. Za čtvrté, lihošova a burešova kohorta, bude veškeré problémy svádět na Fialovu vládu, a za další tři roky, si už nikdo nevzpomene, že v prvním roce po volbách, ještě vládla vláda bureše ne Fialy. 

Ještě se máme na co těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat