neděle 24. května 2020

Je už zánik v dohledu?

Tak zas se hovoří o zániku civilizace.
Možná si nejdříve musíme upřesnit, co je to civilizace a co je to zánik. Jestli je civilizace nějaká komunita lidí (rod, národ, menšina, minorita), obec, kraj, stát, soustátí (EU), světadíl, svět? Jestli je zánik vymření, změna systému, pohlcení, sloučení nebo dobytí jiné civilizace a tím vnucení jiné kultury a systému?
Otázkou je také to, jestli ty zaniklé civilizace jsou skutečně zaniklé. Jestli máme považovat za zánik i ty civilizace, které se jen včlenili do jiných civilizací.
Potom by se to hodilo na všechny zaniklé civilizace. Ale ani jedna zaniklá civilizace, nezanikla na špatnou morálku, chování jedinců, třídních rozdílech a bohatství jedněch a chudobě druhých.
A dnešní civilizaci lze zachránit jednoduše. Pokud se poučí.
1) nebrat neomezeně z přírody. Protože přírodní zdroje nejsou nevyčerpatelné. To západ (potažmo kapitalismus, potažmo Evropa a severní Amerika) už plní. Naopak ostatní svět už méně.
2) navázání obchodní a diplomatické spolupráce a tím vzájemné propojení společných zájmů. To dnešní globalizovaný svět plní.
3) společné řešení krizí ekonomických, sociálních, společenských, zdravotních,... To je sice horší, ale více méně se daří v celém světě.
Tato tři opatření, dávné civilizace nesplňovaly, proto zanikli.

Žádné komentáře:

Okomentovat