neděle 21. října 2018

Proč padl komunismus

Proč komunismus skončil? No určitě se tak v celé východní Evropě nedělo za podpory vlád a jejich tajných služeb. Prostě už to nemohli ukočírovat. Sami nevěděli, že to tak dopadne a hlavně nechtěli aby to tak dopadlo.
Komouši nikdy nerozuměli lidem, a nikdy nechápali jejich potřeby a touhy. A nikdy tomu neporozumí. Vždy si budou myslet, že to hlavní co lidi chtějí, je mít práci, mít plný talíř, mít zadarmo školu a doktora.
Mysleli si, že když lidem uvolní okovy, že je budou mít rádi, a že s jim vlastně ten komunismus líbí, a když budou mít větší volnost, tak se jim bude líbit ještě víc. Ale opak byl pravdou. Lidé chtějí hlavně svobodu a dostatek, který jim komunisté nikdy nemohli (ani nechtěli) dát.
A také s nimi (komunisty) už měli své zkušenosti. Viz: NDR 1953, Maďarsko 1956, ČSSR 1968, Polsko 1979. No a nakonec Čína 1989. A tak věděli, že komunisté jim úplnou svobodu nikdy nedají, a tak když se objevila skupinka, tak "prchali" z toho režimu, co jim síly stačili.
Dnes už víme, jak by dopadlo to uvolnění za Gorbačova, za jeho perestrojky a glasnosti. Jako v Číně. Ano, mají tam hospodářský vzestup, jsou tam už bohatí, dá se tam podnikat, a hospodářství se tak blíží tomu tržnímu, tedy kapitalistickému. Ovšem, kapitalismu 19tého st.
Ale dál tam nejsou svobodné volby, svoboda a lidská práva, jako v Evropě. A i to podnikání je tam omezeno jen na ty, kdo jsou absolutně loajální režimu. A jsou tam chudí, pronásledovaní, politický vězni. V podstatě se nic nezměnilo.
Tím se potvrdilo, že bylo dobře, když jsme komunistický režim opustili. Nikdo by nechtěl žít v režimu, který je v Číně. Tedy, podnikali by tu jen komouši a jejich rodiny, ostatní by museli jen pracovat a dál držet huby a krok. Nikde by neměli dovolání. Žádné důchody, škola a lékař by byl placený, cestování omezené. Mimo měst chudoba a zaostalost.
Ale zpět k nám. Když komouši viděli, jak se to hroutí, mohli udělat dvě věci. Nechat to tedy spadnout, nebo to krvavě potlačit. Věřte, že většina komoušů by to ráda nechala utopit v krvy. A dnes už víme, že byli připraveni i na tuto cestu. Ale tentokrát by na to byli sami. Gorbačov jim dal najevo, že on nezasáhne. Lekli se a tak to nechali spadnout.
Tak že, za pád režimu může jeho ekonomická situace a neschopnost to změnit. Nepochopení co si lidé skutečně přejí. Zbabělost tomu zabránit. Ale za tu zbabělost jim patří díky. Ne žádné plánování tajných služeb a už vůbec vlád.

Žádné komentáře:

Okomentovat