středa 7. prosince 2016

Braňme EU. Bráníme tím své jistoty

Pravdou je, že kdyby Anglie, Francie, Španělsko, nevládli půlce světa, a Kdyby Německo nebylo ekonomický gigant, tak by ani tyto země, neměli takové světové postavení, jako dnes. Pro svět by byli to stejné, jako je dnes jakýkoliv jiný stát na světě. Ano, potřebujeme silnou Evropu k tomu, aby jsme byli velmocí. A USA, potřebuje proti Rusku a Číně, silného spojence. A tím bude naopak silná, tedy spojená, Evropa. Ne shluk rozhádaných států, kteří sami nevědí, co vlastně chtějí. A tím jsou pro každého spojence nečitelní a nepotřební.
Rozhádanou, roztříštěnou, nekompatibilní Evropu, určitě nechtějí USA. Ale Rusko a Čína. S takovou Evropou, se dá jakž takž dohodnout obchod. Protože se vždy dalo nějak dohodnout, jak obejít embarga a sankce. No a taky vědí z historie, že menší celky se dají lépe ovládat, než velké celky. A je lepší, když se situace vyhrotí, bojovat a obsazovat menší celek, než větší. Proto je blbost, když si někdo myslí, že rozpad Evropy, si nejvíce přeje USA, které by tím pádem, zůstalo bez silného spojence.
Naopak! USA si přejí silného spojence, v dnešní globalizaci. A i kdyby k tomu došlo, tak oni (USA), to v pohodě ustojí, jako to vždy ustáli, ještě před založením EU. Naproti tomu, Rusko, nyní bez spojenců (kolonií východní Evropy), to nezvládá stále více. A právě rusové cítí, že čím víc silní EU, tím více slábnou oni (Rusové). Čína je celkem daleko, ale také cítí, že čím více bude EU sílit, tím více jí přibudou problémy. A i ona (Čína), ztrácí dech, a není možná daleko od toho, že její úspěšný, státem řízený kapitalismus, končí.
A kdo může Rusku a Číně pomoci? Evropa! Ale ne jednotná, spojená. Ale rozdrolená, nejednotná! Protože se nedá vyjednávat s mocností, ale s malými zeměmi (což je v porovnání s Ruskem a Čínou, každá Evropská země). Zato, USA je jedno, jak bude vypadat svět. Těm nijak neublíží, pokud se sjednotí nebo rozdrolí, celé kontinenty. Těm se maximálně buď zjednoduší nebo ztíží, jednání, vyjednávání, dohody, smlouvy... Těm to ani nepomůže, ani neuškodí. Ale komu to uškodí, bude ten zbytek světa.
Protože: USA se bez světa obešli, ale svět bez USA ne. Podívejme se do historie. USA bylo pokaždé před světovými válkami neutrální. Po té poslední se už neutrality vzdalo, a od té doby, nevznikl žádný větší konflikt. Ano, dál vznikali a budou vznikat, lokální konflikty. Ano, mnohdy (ne vždy) i díky tomu, že jednu stranu podporuje (dejme tomu USA a spojenci) a druhou stranu (Rusko, kdysi i s jeho bývalými spojenci). Proto, USA se stav Evropy, nijak nedotkne. Zato Rusku a Číně, velmi záleží na tom, jestli budou mít dalšího silného soupeře, nebo jen dalších 50 pidižvíků, s kterýma se “dá domluvit". Ale rozhodně jim nebudou hrozbou, Jako silná EU.
Proto Evropu, EU, nedrolme, ale budujme. Tedy, snažme se, i tlačením na politiky, aby se EU reformovala, rozvíjela, více naslouchala lidem. Tím uděláme pro sebe a celý svět víc, než bouráním, ničením, hádky.

Žádné komentáře:

Okomentovat