neděle 30. července 2023

Jak je to s platy politiků

To o tom přidání politikům (potažmo nepřidání důchodcům) je marketingová dezinformace opozice. Jak je to popravdě? (ps: jestli se nepletu?) 
Politici dostávají platy procentně k průměrným platům, stejně jako státní zaměstnanci. To jsou soudci, policisté, lékaři, učitelé, úředníci ve státní, krajské, obecní správě. Politici si zmrazili platy na určitou dobu, ale další platy rostly na dále. 
No a když přišel čas kdy se platy politiků rozmrazili, tak procentně stouply natolik, aby byly podle zákona procentně k průměrným platům. Tak proto vždy po rozmrazení platů politiků, jejich platy tak poskočí. 
Není to tedy tak, že by si politici odsouhlasili zvýšení platů, jak to bylo dříve, tedy před zavedením automatické vaporizace. Stejně tak byla kdysi schválena i valorizace důchodů. Ale proto že mezi tím stouply platy obecně. 
Kdyby po celou dobu zmrazení platu politiků ty platy nestoupaly, tak po rozmrazení platů politikům nestoupnou platy nijak. Proto je zmrazení platu politiků čistý populismus pro jejich voliče. Oni to někteří (pokud se po dalších volbách nezmění poslanci tak všichni) po rozmrazení dostanou stejně vše zpětně. 
Tak že, aby se nezvyšovaly platy politikům, by museli zrušit zákon o valorizaci platů politikům s tím, že si odsouhlasí doživotní zmrazení svých platů na úroveň platu v době přijetí toho zákona. A já vím, někteří by nejraději, aby politici nedostávali nic a byla to jen čestná funkce. 
Ale v tom případě by politiku museli dělat jen důchodci který berou důchody, nebo bohatí lidé a podnikatelé, který mají zdroje na živobytí jiné než z platu (mzdy) ze svého povolání. A i na to by nakonec musel být zákon. 
Ovšem nevím jak moc by to bylo demokratické, kdyby se z politiky vyloučilo cca 95?% populace, nebo i s důchodci (momentálně) cca 75?% populace. Nevím jestli by se taková demokracie líbila především těm, co kritizují platy politiků.

Žádné komentáře:

Okomentovat