pátek 28. ledna 2022

Czexit je blbost.

 Sami příznivci Czexitu (nejznámější klaus, okamůra a jejich hnutí) přiznávají, že by nám klesla životní úroveň o třetinu. Tedy, o cca 33%. Ale očividně už jejich příznivcům neřekli, co to znamená. O třetinu menší platy a důchody. O třetinu vyšší ceny. O třetinu méně zboží, které si bude moci každý koupit, protože bude pro cca třetinu (důchodci a samoživitele) obyvatel nedostupných. O třetinu chybějícího zboží, které bude v podstatě u nás neprodejné. Tedy, o třetinu menší výběr zboží než dnes. A to minimálně, protože skutečnost může být horší. 

A také vyšší nezaměstnanost než dnes, protože naše podniky budou mít horší přístup na evropský trh, a tak nebudou vyrábět tolik, aby mohli všechny zaměstnat. To vše nám přinese czexit a nově nastavená cla. A co hůř, úplně zamlčují fakt, že obchodovat s EU, nás stejně čeká podřídit se podmínkám EU, jinak máme smůlu. Tak to mají i Norové a Švýcaři (a nyní i Britové), který jsou dáváni za vzor, jak to jde i bez vstupu do EU. Ale to nám také Klaus a Okamura zamlčují. To že se tak stane, přiznávají sami tvurci czexitu, Klaus a Okamura. 

Opravdu to chcete risknout? Opravdu chcete risknout, obchodovat s Asii, Afrikou, Amerikou (světadílem), Austrálií, evropskými státy mimo EU? Protože s těmito končinami se Opravdu nic nezmění. S těmi nemáme teď společný trh. Tak schválně, kolik máme doma výrobků z EU a kolik z těchto zemí a světadílů. A kolik jich je v obchodech. A teď  se koukněte, kolik výrobků a zboží je z EU, které se mnohonásobně zdraží, nebo tu vůbec nebude, právě proto, že bude pro nás neprodejné. 

Řekl bych, že můj výčet o "cca třetinu", bude možná i větší. Nehledě na stížený pohyb po Evropě. Vše o čem píšu, by vám potvrdili nyní Britové. A myslíte si, že Česko by mělo lepší vyjednávací pozici než Britové? Tak na to zapomeňte. Budeme mít horší pozici. Mnohem horší.

Žádné komentáře:

Okomentovat