pondělí 19. listopadu 2018

Proč Bureš (Babiš) nevadí?

Myslím, že lidi rozlišují dotace a korupci. Zneužití dotací je pro ně něco, jako když někdo podvádí při žádosti o půjčku nebo dar. Kdy udá nepravdivé údaje, aby půjčku či dar dostal, protože pravdivými údaji, by to nedostal. Tak že, tady pro některé nejde o podvod ani krádež.
Zato korupce je pro ně zlodějna a podvod. Protože tak zkorumpovaný ovlivňuje rozhodnutí v něčí prospěch (úlevy, možnosti, přednosti, zisky) a těží ve svůj prospěch (peníze, majetek a služby).
V prvním případě tak jde o obecně rozšířené jednání, který praktikuje skoro každý, kdo chce půjčku a dar. Tedy, trochu si upravíme údaje, aby jsme na to dosáhli. To přeci není nic proti ničemu. Nám to pomůže, a druhým to neuškodí. A i když je to limitované (jako kotlíkové dotace, nebo dotace na zateplení domů), tak se přeci ty akce opakují, tak jestli jsme někoho tak přeskočili, tak příště to dostane on.
Ve druhém případě je to podvod, zlodějna, machinace, protože za to zaplatíme my všichni. Jinými slovy: někdo dostane nějakou zakázku nebo kupuje nějakou firmu či nemovitost. A za tu zakázku zaplatí (stát, kraj, obec) z veřejného rozpočtu nejen tu zakázku, ale i ten úplatek (korupci). A za koupi firmy a nemovitosti, zaplatí část do toho rozpočtu, ale část dá korupčníkovi. A tak přijde (stát, kraj, obec) o peníze do rozpočtu. Ty skončí v kapse korupčníka. A to neděláme každý.
Tak že, zatím co, v prvním případě, je to jen takové nevinné "lhaní či nepravda", ve druhém je to sprostá krádež a obohacování se z našich peněz (daní) a na náš úkor. Proto je zřejmě pro lidi Bureš přijatelný, protože on jen lhal, ale nekradl. A lež není tak špatná, jako krádež. No ne?
A zvláště, když nám ten člověk dopomůže k lepšímu životu (platům, důchodům, slevám), no ne? Vlastně se tím ukazuje, že není špatný. Že myslí i na nás. I když nás tím vlastně uplácí, korumpuje. A my mu za tuto jeho korupci (úplatek) poskytneme jisté úlevy (přehlídneme pár lží) a dopomůžeme mu k dalším výhodám (moci, zisku).
Takže, Bureš své voliče korumpuje, z našich daní (státního, krajského, obecního rozpočtu). To samozřejmě nevadí jeho voličům. A těm vadí naopak to, že jiným to vadí. A tak Bureš mezi ně zatnul válečnou sekeru. A snaží se tu skupinu svých zkorumpovaných voličů přesvědčit, že dělá vše pro ně, a to se nelíbí těm odpůrcům, a proto ho chtějí zničit kampaní. A snaží se své odpůrce dehonestovat, špinit, poškodit, znevěrohodnotit.
No, a je vidět, že se mu to daří. Tak vidím myšlení a podporu Bureše já.

Žádné komentáře:

Okomentovat