sobota 28. ledna 2017

Chápu Trumpa a jeho voliče

Začínám rozumět americkým voličům. Chápu proč volili Trumpa. USA už 70 let, dělá světového strážníka. A to, takřka na vlastní náklady. Tedy, většinové. Co se týká morálky, cti, odpovědnosti, tak tam USA vkládá 100%. Co se týká nasazení svých lidí,techniky, zdrojů, tak tam to dělá skoro 70%. Finančně potom skoro třetinu (30%). Hasí co se dá. Podporuje co se dá. Chrání co se dá. A čeho se dočká?

Podpory jen dvou států. Británie a Izraele. Částečné podpory států v NATO, EU, Kanady a Austrálie. Ostatní buď mlčí, nesouhlasí, nebo jsou přímo proti. A to mluvím o reprezentaci těch států. Kdyby bylo na lidech, tak si troufnu tvrdit, že jsou USA, úplně sami. Všichni (krom těch jasně proti) se nechají chránit USA, ale nejraději by to chtěli zadarmo, a aby to za ně, vyřešili sami, bez nich.

Svět, zastoupený OSN, za 70 let, nevyřešil nic. Kdo chtěl válčit, válčil, kdo chtěl někoho obsadit, nebo si vzít něčí část země, si jí vzal, kdo chtěl někoho zničit, vyvraždit, tak ničil a vraždil. Když to přehnal, a hlavně, neměl sílu se bránit větší síle, tak tam OSN sice přišlo, ale v podstatě tam zůstala patová situace do dnes. To USA, byli vždy rychlejší a ráznější, a situaci vyřešili.

Nebýt OSN, světová situace by byla stejná. Nebýt USA, dnes by neexistoval Izrael, celá Korea by byla jeden koncentrák, a celá Evropa, by zažila komunismus, a dnes by jsme všichni vyhlíželi na Ameriku (světadíl) a Asii, jako afričané a asiaté na Evropu. A to nemluvím o tom, že by Hitler vyhrál válku, a my tu zažili nacismus a nebo tu mnozí z nás (hlavně Slované a židé), nebyli.

A co za to USA mají? Od jedné části světa, nenávist, pohrdání, odsuzování, obviňování… Od další části kritiku, nezájem, distancování, moralizování… A co je asi nejvíce deprimující, že je plně nepodporují, ani jejich spojenci. A od některých, se dočkají i té kritiky a odsouzení. Nedivím se, že to už přestalo obyčejné Američany bavit. A tak, když jim někdo slíbí, že už nebude světovým četníkem, ale bude myslet jen na svou zem, a ať si každý dělá, co chce. Tak že nachází u lidí pochopení.

Ono je těžké, někomu stále vysvětlovat a dokazovat, že šíříte a chráníte dobro, a přitom dostáváte akorát nepochopení, odmítnutí, nebo přímo odsouzení. Vysvětlujte potom svým lidem (rodině), že děláte správnou věc a měli by vás pochopit a podpořit. Jistě, soused, kterému jste pomohli, vás potom pomluvil. A jiný vás dokonce za cosi zažaloval. A jiný vám nepomohl, když jste potřeboval pomoci. A další vás nařknul, že to díky vám, není v domě pokoj. No, a také se najde jeden, který rovnou napadne, jednoho člena rodiny, a většina vám to bude přát, protože si to přeci zasloužíte.

Jak potom vysvětlíte rodině, že, ať si z toho nic nedělaj, a dál bude šířit (v podstatě za své), to světové dobro. A jak budete chtít, aby neposlouchali někoho, kdo naopak říká: Kašlem na to. Ať si každý dělá co chce. Už nebudeme dělat a financovat něco, co se obrací proti nám. Už nebudeme za někoho a něco, nasazovat vlastní krk. Už nebudeme opravovat a dotovat, třičtvrtě všech závad a služeb. Už nebudeme platit třetinu chodu domu, když tu jsou desítky dalších nájemníků…

Jistě že, i USA, udělali hodně špatných rozhodnutí, ale pravdou je, že jen díky USA, třeba v Evropě, už není 70 let válka, že celý kontinent, nezamořil nacismus a komunismus, že Hitler prohrál válku, že tu skončil i komunismus. Minimálně Evropa, by měla být za USA ráda, být vděčná, mít jí za spojence, a podporovat. No, já bych se také naštval, a chtěl bych změnu. Tak že, chápu americké voliče. A chápu, proč Trump vyhrál. I když, čekám co se z toho vyvine. Jak bude vypadat svět (dům), bez USA.

Jestli špatně, nenadávejme ale USA. Nedávejme na sebe, že se nám nedaří ten svět udržet v bezpečí (dům v chodu), jako když byli USA, ještě tím četníkem. A jen doufám, že se všichni poučíme. Že si budeme muset svobodu, mír, demokracii, sami bránit, udržovat, rozvíjet. A pravidlo pro každého jedince: jak si kdo ustele, tak si i lehne, nebo: každý strůjcem svého štěstí, čili: každý máme svůj život a osud ve svých rukou, bude platit i pro národy a státy.

Žádné komentáře:

Okomentovat