pondělí 10. září 2018

Nemáme se tak špatně

Tak mě zase n.sr.l další příspěvek, tentokrát od NOVY.
Prý je u nás nejdráž v Evropě. Tedy s dodatkem: podle našich lidí, čímž se budou moci ohánět, kdyby si někdo stěžoval na neobjektivitu. Protože je pravdou, že Češi si myslí, že máme: nejmenší platy a důchody na světě, a nejvyšší ceny na světě, a tím jsme nejchudší národ na světě, a máme největší bídu a chudobu na světě, a to i přes to, že jsme nejpracovitější národ na světě, nejproduktivnější na světě.
A prostě jsme Otroci světa, který na všechny vydělává, aby se měli dobře, a my máme z toho h.vn.. (no možná už přeháním, ale ostatní platí)
Tak jsem si zase prošel pár srovnání platů a cen. A zjistil jsem, že v průměrných platech dosahujeme tak třetiny EU, ale stejně tak i v cenách. Tedy, platy proti Německu o dvě třetiny nižší, ale jsme jedni z nejlevnějších států v EU, a Němci jedni z nejdražších.
V porovnání s našimi Sousedy, jsme platově na tom -, +, stejně, jako Slováci a Poláci. O 2/3 hůře než Němci a Rakušané. Ale cenově jsme na tom druzí, hned za Polskem. Dále Slováci, Rakušané a Němci. Jinak, nejlépe jsou na tom platově Lucembursko a nejdráž Dánsko.
Ale další pravdou je, že když porovnáme platy a ceny sousedů, tak jsou na tom naopak dobře Němci a Rakušané, potom Poláci, potom Češi a Slováci. Protože, i když je v Německu asi o 30 % dráž než v Česku, tak tam jsou 3x vyšší platy. Čímž je vlastně v Německu o 30% levněji, než v Česku. Jenže?....
Jenže, stejně jako v Česku, na průměrné platy dosáhne jen 1/3 obyvatel, tak stejné procento na průměrný plat (i důchod), dosáhnou obyvatelé Německa, Slovenska, Británie, Japonska, USA......., ostatní mají tak sotva polovinu průměrného platu i důchodu. Tedy, tady to už není taková cenová hitparáda, ani pro ty Němce.
Pro 2/3 Němců, je tam tedy rozhodně dráž, než v Čechách. A aby si mohli žít tak blaze, jak si Češi myslí, že si Němci žijí, tak by se museli přestěhovat do Čech. Stejně tak, jako naše 2/3 těch, co nedosahují na průměr, by museli žít na Balkáně (mimo Slovinska a Chorvatska), aby si žili tak, jako ti, co ten průměr mají.
Tak že. Žijeme v krásné a bezpečné zemi, v které můžeme celkem slušně žít (v porovnání ceny-platy/důchody), a kde nám ke štěstí schází jen to, abychom přestali být tak pesimistický, zatrpklý, ublížení, závistivý, nesnášenlivý. Prostě, abychom chtěli být šťastní. 

Žádné komentáře:

Okomentovat