neděle 29. října 2017

I my (Češi a Slováci), jsme byli kolonisté.

Tak prý, že Češi by neměli hasit, co si velmoci zavinili. Když pominu to, že Rakousko bylo také koloniální, a Češi byli tedy také kolonisté, tak minimálně to, že kolonie (teď myslím ty, kde to stále vře, a od kud pochází problémy pro dnešní Evropu), už nejsou koloniemi od 60tých let. Tedy se vymlouvat na to, že dnes, skoro po 50 letech, za problémy v těch zemí, mohou bývalý kolonisté, je stejná blbost, jako kdyby se Československo, ještě v 60tých letech, vymlouvalo na Rakousko a Habsburky. A stejně tak dlouho (od těch 60tých let) zasahuje do života bývalých kolonií, nejen bývalý kolonisté, ale i Rusko a jeho kolonie (sovětské republiky a východní Evropa, tedy opět i - My, Československo, a Kuba, Čína). Tak že, není rozhodně pravdou, že se nás problémy Afriky, arabského světa, Asie, vůbec netýkají. Týkají. A pokud nepřijmeme přímou účast (pominuli, že 1 republika, chtěla nějaké kolonie po Rakousku po válce, a že se Češi nesnažili něco změnit na koloniálním Rakousku), tak minimálně musíme přijmout, svoje vyvážení socialismu do kolonií. A to nejen stavbami elektráren, ale i vývozem zbraní. Tak že. Ano!, ne že ne. I my (Češi a Slováci), jsme zodpovědní za to, co se děje v Africe, Asii, J. Americe.
Kolonisté a kolonie.
Francouzské kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1962 (Komory 75, Džibutsko 77).
Anglické kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1968 (Honkong až v 97)
Španělské kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1968.
Portugalské kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1975 (Macao 99).
Nizozemské (Holandské) kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1949.
Belgické kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1962.
Německé, tak jako Rakouské (a tedy, ať se nám to líbí, nebo ne, i naše) kolonie zanikli po 1 sv. válce, 1918. Ale Belgické, Německé a Rakouské kolonie, převzali jiné koloniální velmoci, tak že získali samostatnost až později.
Italské kolonie, přestali být koloniemi, do roku 1943.
Švédské kolonie, přestali být koloniemi do roku 1878.
Ruské kolonie (některé nepřestali být koloniemi do dnes, ale jsou už začleněny do Ruska, tak dnes to nejsou považovány za kolonie) přestali být koloniemi v 1991. A na rozdíl od bývalých koloniálních velmocí, si Ruská říše, některé kolonie obnovují (Krym, Luhaňsk, Dombas na Ukrajině. Osetie, Abcházie, v Gruzii)
(Nepočítám do toho, do dnes držených, a některých i začleněných, Karibských a Tichomořských ostrovů, do bývalých koloniálních velmocí. Především USA.)

Žádné komentáře:

Okomentovat