středa 6. září 2017

Brabec není Zeman

Zemřel pan herec, Vladimír Vrabec. Byl to skvělý herec. Akorát měl tu smůlu, že dostal roli, která se jen těžko odmítá v době, kdy jde herci o život. V 70 tých letech, už né doslova, jako šlo hercům v 50 tých letech. Ale o život osobní, profesní. Málo kdo, byl hrdina, když musel stát před rozhodnutím. buď budeš dělat co chceme, nebo nebudeš dělat nic, a to se bude stahovat i na tvou rodinu. Byla spousta těch, kdo sklonili hlavu, ohnuli hřbet, ale kdo by se postavil komoušskému režimu?
Podle mě, ti co tak konali jen z donucení, ty bych nesoudil. Soudil bych ale ty, který nikdo nenutil, a ještě spolupracoval s mocí. Třeba herečka Švorcová. Na rozdíl od herce V.Brabce, který u komunistů ani STB nebyl. Sakra, kolik bude ještě mezi námi "hrdinů", kteří mají právo, někoho soudit. Co měli ty herci dělat? Měli se nechat zavřít, přijmout, že už si nikdy nezahrají (nezazpívají, jako zpěvačka Kubišová?), nebo po tak dlouhé době, že už bude jejich vrcholná kariéra, zničená, jako u herečky Jiráskové? Mají zničit životy i rodině?
Kdo z vás všech, kdo teď "hrdinně" odsuzujete selhání druhých, by neselhal? Zaměřme se na skutečné kolaboranty s mocí. Na skutečné zrádce, udavače, spolupracovníky s režimem. Mezi tyto činy, rozhodně nepatří to, že někdo dělal a stále chtěl dělat, svou práci. To bysme v tom případě, museli být kolaboranty a spolupracovníky, všichni! Všichni, kdo pracoval, kdo se neozval, nebo dokonce, kdo souhlasil s režimem.
Tech děl, která měla režim propagovat, bylo více.
30 případů majora Zemana: bezpečnost a hlavně STB.
Žena za pultem: skvělé zásobování a dostatek.
Muž na radnici: fungování státní správy.
Okres na severu: samotnou KSČ(M).
Nejmladší z rodu Hamrů: správnost a hlavně dobrovolnost, kolektivizace zemědělství.
Rodáci: o KSČ(M), jako jediná strana, která byla v odboji s fašismem.
Gottwald: o vzniku KSČ(M), a jejich nejlepšího představitele.
Synové a dcery, Jakuba skláře: o zlém kapitalismu, válce, a jediné cestě - k socialismu.
Chlapy a chlapci: o naší skvělé armádě.
Naposled takový souhrn dalších: Plechová kavalérie, Inženýrská odysea, Nemocnice na kraji města, My všichni, školou povinni, Velké sedlo, Dynastie Nováků ...: jak vše fungovalo, všeho byl dostatek, jak bylo vše vyspělé, moderní, a jak jsme byli všichni šťastni a spokojeni. Nejspíš jsem na některé zapomněl.
Tak, čekám kdy tu někdo zahájí frontální útok, na hlavní představitele v těchto seriálech.
Lidi, přestaňme vyhledávat své nepřátele. Viníky za to, v čem žijeme. Přestaňme dělat hrdiny, a hrát si na soudce. Suďme jen skutečné viníky, u kterých je vina doložena. Třeba členstvím v KSČ(M), nebo spoluprací s STB, udavačskými dokumenty, apd. Ale neodsuzujme lidi, kteří jen chtěli pracovat, a nechtěli ohrozit nejen sebe, ale i svou rodinu.
Ať je velkému herci, Vladimíru Brabcovi, v tom nebeském hereckém ráji, krásně.

Žádné komentáře:

Okomentovat