čtvrtek 24. listopadu 2022

Demokracii musíme bránit, ještě nevyhrála.

Pokud si neuvědomíme že demokracie není o totální absolutní toleranci ke všem názorům, tak se to bude jen zhoršovat. A za chvíli tu máme opět komunisty, nacisty, fašisty, a podobné ideologie. 
Jinak ano, už tu dávno jsou, respektive, ještě neodešli od chvíle, kdy se tyto ideologie objevili v Evropě a dostali se k moci. Jen byli odstaveny, ale nevymizeli. A musíme se všichni postarat o to, aby se už k moci nikdy nedostali. 
Příklad ze sportu:
Ano, naštěstí ohledně samotných pravidel je vše v pořádku. I to pískání rozhodčích je celkem zatím v mezích pravidel. Ale. Občas mám pocit, že v hledišti jsou jen fanoušci jedné strany, a demokracie to není. 
To se můžou sebevíc dodržovat pravidla, a rozhodčí můžou být sebespravedlivější. Ale když v hledišti jsou jen fanoušci proti strany, tak tým demokratů to má celkem složité. 
V takové atmosféře se může stát, že rozhodčí přehlédne faul, nebo ofsajd, nebo že míč byl na brankovní čáře. A v jednom případě je uznán gól a v druhém ne. A v takové atmosféře se hraje hůř. 
A potom se může stát, že rozhodčí jednom případě nezná faul a v druhém ano. A tak jedno mužstvo potrestá penaltou nebo vyloučením, a druhé ne. Čímž oslabí to potrestané mužstvo. 
A která asi bude ta zvýhodněná strana, pokud v hledišti budou příznivci té jedné, nedemokratické strany? 
Je na čase ukázat, že demokracie není bezbřehá tolerance ke všem názorům. A už vůbec to není anarchie nebo bezbřehá svoboda. Že je to nejen o právech ale i o povinnostech, ale hlavně o odpovědnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat