pátek 11. prosince 2020

O drogách

 Bavil jsem se s jedním mladým kolegou o nebezpečnosti drog. Podle něj to je hloupost, protože spousty lidí drogy bere a nic se neděje. Je tedy pravda, že spousta lidí chlastá, hulí a bere i ty drogy, a nic jim není. Ale je spousta lidí, kteří se jednou napijí, zakouří, vezmou drogu, a mohou mít vážné problémy až smrt.

Potom jsem ale přišel na odpověď, kterou přijal i on.

Kouření neničí životy nikoho, maximálně toho kdo kouří. Kvůli kouření se nekrade, nepřepadává, nevraždí.

Alkohol ničí převážně jen toho, kdo pije. Maximálně toho, kdo ho podporuje a kdo se od alkoholika včas neodstřihne, aby ho nestáhl sebou. Což je ale jeho chyba. Pro alkohol se ale nekrade, nepřepadává, nevraždí. 

Drogy ale neničí jen toho, kdo je užívá. Ale ničí i jiným lidem, nejen těch, kdo drogově závislého podporuje. Protože pro drogy se krade, přepadává a vraždí.


Samozřejmě nepočítám kriminalitu při výrobě, pašování, distribuci, ať tu někdo nemává prohibicí a al caponem. Ale počítám jen kriminalitu, která nutí k té činnosti jednotlivce, tedy uživatele. Což znamená, že tabák a alkohol, zdaleka tak nedeformují lidský rozum, svědomí, morálku, jako drogy. Proto jsou a zůstanou, drogy nelegální, oproti těm dalším drogám (tabáku a alkoholu). Protože kouření a pití, není zdaleka tak společensky nebezpečné, jako užívání drog.

(kategorie gamblerů je tak mezi kategorií alkoholu a drog). 

Žádné komentáře:

Okomentovat