sobota 5. října 2019

Kvůli práci kolaborantem? Vždyť jsme "kolaborovali" všichni.

Je mi líto úmrtí skoro každého člověka. Tím skoro myslím, že jsou lidé, kteří se neměli ani narodit. A když už se narodili, tak měli hned umřít. Takových mi fakt není líto, a jejich smrt si přeji. A když se tak stane, tak jsem rád. K takovým lidem patří všichni, kdo šíří nenávist, zlobu, závist, svár, zášť. Zlo ve všech formách a ve jménnu čehokoliv. Kdo vraždí, ničí a ubližuje všem a všemu. Takový "lidé", si zaslouží jen opovržení, zapomenutí, smrt.
Myslíte si, že Karel Gott, dělal něco z výše popsaného? Šířil nenávist, zlobu, závist, svár, zášť, zlo kolem sebe? Vraždil, ničil, ubližoval lidem kolem sebe? Čím? Tím že neměl odvahu se vzepřít režimu? Tím že neodmítl pro režim něco udělat (promluvit na antichartě)? Tím že nepřestal dělat svou práci (zpívat), kterou miloval a pro ní byl ochoten nebýt hrdinou? Opravdu ho tím pádem, zařadíme mezi komunistické zrůdy? Mezi zločince? Mezi kolaboranty? Fakt?
Fakt už běžte do prdele zaprdení Čecháčkové. Kdo zvás se režimu postavil! Kdo veřejně protestoval? Kdo byl ochoten se ve jménu pravdy, postavit brutalitě komunistického režimu? Kdo byl ochoten se vzdát práce, klidu, relativně pohodlného života, bez strachu z kriminálu, pronásledování, perzekucí? Kolik vás, dnes tolik statečných, když se vám už nic nemůže stát, bylo?
Bylo pár statečných. Ano. Ale bylo 95-99% těch nestatečných. Těch, kteří se chovali přesně tak, jak se choval Karel Gott. Jen díky těmto kolaborantům s režimem, tu mohl režim tak dlouho vydržet. Jen díky těm 95-99%, kdo nadávali jen v soukromí, ale na veřejnosti podpořili (nebo tolerovali a neprotestovali) režim.
Ti všichni (my všichni, počítám i sebe), jsme nepřestali chodit do práce a plnit pětiletku. Nezačali veřejně protestovat a kritizovat režim. A co hůř, byli tu desítky až statisíce těch, co režim aktivně podporovali a spolupracovali. Ano, ti si zaslouží naše opovržení, nenávist, zapomenutí a smrt. Ale Karel Gott? Je tu někdo, kdo má důkazy jeho podpoře a spolupráci s režimem? Komu Karel Gott ublížil? Koho udal nebo se u něj zasloužil o jeho pronásledování? Ten ať hodí kamenem.
My ostatní, mlčme, když jsme mlčeli tenkrát. A posuzujme člověka podle jeho práce. A práce Karla Gotta byla famózní, dokonalá. Karel Gott nebyl hrdina (a kdo byl!?), ale byl to skvělý umělec. Jeden z mála Čechů, kteří se proslavili i ve světě. A díky kterým zná Čechy a Česko, skoro celý svět. Nezapuzujme takové Čechy, jen pro jejich nehrdinskost.
Karel Gott nikomu neublížil (tedy, neznám jediný případ). Aktivně se na režimu nepodílel a nespolupracoval s ním (také neznám jediný příklad, krom fake zpráv, které nejsou objektivní). Karel Gott dělal jen to, co milióny dalších Čechů a Slováků v komunistickém Československu. A v jeho případě, to dělal velmi dobře.
Kvůli práci byl kolaborant? Potom jsme kolaboranti všichni!
Proto si Karla Gotta važme, ctěme si ho a vzpomínejme na něj s úctou, jako na velkého mistra a Čecha. Milý Karle. Budete nám chybět. Byl jste skvělý umělec. A přeji vám slávu i na nebeských koncertech, spolu s Matuškou, Krilem a s konferencierem Menšíkem. Ať vám to tam stále zpívá, hraje, a dál šířite radost a skvělou náladu.

Žádné komentáře:

Okomentovat