pátek 9. února 2024

V čem je skutečná nechuť k euru?

Pane premiére, myslím že skutečné důvody nepřijetí eura jsou tři a ekonomika v tom není. 
1) chcete si udržet vlastní měnovou politiku která slouží hlavně machinacím s měnovou politikou vlády (daně, ceny, úroky). Nejen vaší, všech vlád ČR, kde budou strany jako ODS, Bureš, SPD, KSČ(M) apod. 
2) nevěříte euru a stále ho berete jako něco co nevydrží, a nakonec se jednotlivé státy opět vrátí k národní měně a víře že koruna bude stejně směnitelná jako euro.
3) nedůvěra lidí k euru, za kterou můžete vy a vaší straně podobným stranám. Protože euru děláte špatnou reklamu. Vše co o euru říkáte je negativní. 
Pokud přestanete o euru mluvit jako o národním nebezpečí, podpora eura mezi lidmi vzroste. Pokud konečně uznáte že euro které už je dávno vžité, a na rozdíl od mnohem starší koruny i celosvětově směnitelné, padne i druhý bod. 
Potom zůstane už jen ten první, machinace s měnou. Budete si muset příště říci, co je pro ČR ne pro vás, důležité. Jestli skutečně ekonomika (tedy přijmout euro), nebo vaše politika a ideologie (nepřijmout euro). Co je pro vás důležitější? 
Krom Dánska a Švédska, nemají euro jen východní a slabší ekonomiky. Polsko, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko a ČR, euro nemají, nechtějí a některý neplní podmínky přijetí. Všichni nejsou zrovna ekonomický tygři. Mezi těmi s nejsilnější ekonomickou a to nejen v Evropě, platí všichni eurem. 
A i po 25 letech existence eura se nezdá že by euro bylo chybou pro Němce, Francouze, Italy.... A na rozdíl od třeba koruny, která je 4x starší, je euro vedle dolaru, celosvětově směnitelné. A argument s placením dluhů jiných? 
Tak jsou páky aby se nešlo cestou Řecka. A za druhé, stejně tak jako se pomohlo Řecku, se může pomoci i nám, ČR. A za třetí, komu se zhoršila v eurozóně životní úroveň, když se začalo řešit Řecko? Myslím že nikomu. A zvláště ne Němcům, kteří byli nejvíce nápomocni. A proč ? 
Protože náprava byla hlavně na samotném Řecku, což byla podmínka pomoci. Jediný stát co krátkodobě na tom byl bit, bylo samo Řecko, ne státy eurozóny. Tak nestrašte s placením dluhů jiných států. 

Žádné komentáře:

Okomentovat