pátek 10. září 2021

Těm co mají krátkou paměť, je třeba neustále připomínat historii. 

 Těm co mají krátkou paměť, je třeba neustále připomínat historii. 

Z těchto volebních grafů vyplývá, že mezi ODS a ČSSD, nebyla jen jedna "oposmlouva" (1998), ale dvě (1996). Akorát ta první, nebyla jako psaná smlouva, ale jen jako domluvená. 

A dnes se voliči, média, politologové, ale i politici, zase pozastavují nad tím, jak chtějí koalice Piráti-STAN a Spolu sestavit vládu, když jedni jsou považováni za pravici a druzí za levici. 

Když pominu, že se obě koalice především hlásí k demokracii, liberalismu, koalice Spolu k středopravému až pravicovému směru a koalice Piráti-STAN ke středu, tak bych přijmul i to, že Piráti-STAN mohou být i levice, ale spíš středolevice. 

Ale stejně nechápu to divení s pochyby funkční vlády. V roce 2002, jsme měli vládu tvrdé levice a tvrdé pravice, ČSSD a koalice (US, DEU, KDU-ČSL). A to s trochou nadsázky, bych mohl do podobného vládnutí levice-pravice, počítat i vlády kaluse (1996) a zemana (1998), kdy to sice nebyla vláda pravice-levice, ale aby fungovala, tak byla podporována pravicová vláda levicí a levicová vláda pravicí. 

Tak kde všichni vidí problém v  možné vládě Piráti-STAN a Spolu? Podle mě to jsou obě středová uskupení, s tendencemi jedné koalice více do prava (neoficiálně druhé více do leva) v podobných vládách jsme tu žili od roku 1996 do roku 2006. A co si budeme povídat, tak bych do toho počítal I vládu do roku 2010, kdy ve vládě byli zelení, což je jasně levicová strana. 

Jediná čistě pravicová vláda, byla vláda 1992 až 1996, 2010 až 2013. A Jediná čistě levicová vláda je nyní, 2017 až 2021. Tak že, čistě pravicové vládnutí tu bylo jen 7 let, a čistě levicové vládnutí tu byli zatím (a doufám naposled) jen 4 roky. A většinou vlády, kde byla lídr levice, vydrželi, ale kde byla lídr pravice, nevydržela. 

Tak v čem je tedy sakra problém, z možné vlády Piráti-STAN a Spolu, s tím, že lídr budou Piráti? Z historického pohledu, vydrží spíš, než vláda s lídrem ODS. 

A ještě jedno by nás mělo přesvědčit v tom, že je stále lepší vláda Piráti-STAN a Spolu, než tu nechat dál vládu zeman-babiš a ano. Za posledních 31 let, tu byli demokratické vlády 27 let. Poslední 4 roky, je tu vláda oligarchická, polodemokratická. 

Prvních 27 let, tu byla určitá politická kultura, kdy si politik nemohl dovolit vše, protože by byl odvolán, nebo musel sám odejít, byl vyšetřován, souzen a odsouzen. Za poslední 4 roky, si politik může dovolit prakticky všechno, protože čím blíž je vůdci, tím je jeho nepostižitelnost jistější. A vůdce je už úplně mimo možnost postižitelnosti. A očividně spějeme k tomu, že vůdce babiš, pro svou nespostižitelnost, je schopen udělat cokoliv, I za cenu zavedení polototality. Tedy systému Maďarska až Ruska či Běloruska.



Žádné komentáře:

Okomentovat